Скандальну виставу «Суд над Джоном Дем’янюком» знову покажуть в столиці

Скандальну виставу «Суд над Джоном Дем’янюком» знову покажуть в столиці

В основі вистави - історія життя учасника судових процесів над нацистськими злочинцями - Івана «Джона» Дем'янюка

Вистава змушує глядача поглянути на себе і як на мученика, і як на ката

Музично-театральний проект від творців театру «Мізантроп» «Суд над Джоном Дем'янюком», який прогримів на всю Україну в Києві і Дніпрі, на прохання глядачів, які не змогли потрапити на виставу раніше, повертається в столицю.

Вистава за мотивами п'єси канадського драматурга Джонатана Гарфінкеля, що викликала скандал навесні цього року, буде представлена 2 листопада на сцені концертного залу Stereo Plaza. Саме тут, на малій сцені, відкриється новий театральний простір.

В основі твору лежить історія життя одного з найбільш одіозних учасників судових процесів над нацистськими злочинцями - Івана «Джона» Дем'янюка. Івана визнали винним у військових злочинах, які він здійснював будучи охоронцем у кількох нацистських концтаборах під час Другої світової війни. Не дивлячись на два гучних судових процеси, що проходили спочатку в Ізраїлі, а потім в Німеччині, ніхто так і не дав точної відповіді: чи винен він у тих страшних злочинах, які йому інкримінувалися?

Вистава залишає фактичні питання про провину Дем'янюка за рамками, оголюючи театральну природу самого судового процесу, який тривав майже 40 років.

Творці переглядають наново буквально все ХХ століття з його катастрофами, трагедіями, моральними парадоксами, кордоном і свавіллям, на які тільки здатна людина. Це грандіозна робота над помилками і пошук нової точки збірки людської особистості.

Вистава провокує глядача, змушує поглянути на себе через свідомість чи мученика, чи ката, зводячи два цих поняття разом.

Автор п'єси - Джонатан Гарфінкель. Автор перекладу - Анна Авзан. Композитор - Дмитро Саратський. Режисер - Ілля Мощицький. В ролях: Йосип Кошелевіч, Філіп Могильницький, Андрій Кондратьєв, Анастасія Балуєва, Анастасія Кіпіна, Алішер Умаров.

Також, як відомо, «Мізантроп» наразі продовжує роботу над постановкою за п'єсою Альфреда Жаррі «Король Убю», прем'єра якої відбудеться 3 грудня.

Нагадаємо, у квітні на вході до київського концерт-холу Bel'etage з’явилася вивіска «Голокост Кабаре», яка викликала шквал критики серед киян і передусім єврейської спільноти міста. Вивіска мала на меті анонсувати виставу за п’єсою канадського драматурга Джонатана Гарфінкеля «Голокост Кабаре: Суд над Джоном Дем'янюком».

Вивіска була знята. Засновники театру вибачилися за інцидент. Проте в Bel'etage тоді відмовили театру у майданчику. І колективу терміново довелося шукати приміщення для показу вистави. Вистава врешті була презентована 28 квітня у виставковому центру «Воздвиженка Артс Хауз». На заході був присутній автор п'єси «Голокост кабаре» Джонатан Гарфінкель.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: