Супрун розповіла, як лікувати «заїди»

Супрун розповіла, як лікувати «заїди»
Супрун зазначила, що лікувати «заїди» спиртом, зеленкою, фукорцином, вазелином, олією чи алое не варто

«Заїди» - це грибкова чи бактеріальна інфекція - експерт

Колишня керівник Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, що тріщини в куточках губ, які в народі називають «заїди» - це грибкова чи бактеріальна інфекція.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Супрун зазначила, що медична назва цього явища ангулярний хейліт, що викликає пошкодження цілісності шкіри, утворення лусочок і виразок, біль під час прийому їжі чи навіть розмови, почервоніння і свербіж губ.

«До ангулярного хейліту схильні передусім маленькі діти, люди з ослабленою імунною системою, цукровим діабетом, недостатнім живленням та особи старшого віку, хоча трапитися він може будь з ким», - пояснила фахівець. 

Супрун назвала причини, що можуть викликати чи провокувати захворювання:

 Механічне чи хімічне подразнення рота, пластиковою іграшкою, наприклад.
 Ультрафіолет
 Тривале лікування антибіотиками
 Кандидоз ротовою порожнини (розмноження грибка Candida albicans)
 Брак нутрієнтів: вітамінів В2, В12, фолієвої кислоти, та мікроелементу заліза
 Імунодефіцит внаслідок ВІЛ-інфекції чи діабету
 Надмірне утворення слини (властиве важко хворим і частково іммобілізованим людям)
 Значні складки в куточках рота
 Зубні протези чи втрата зубів
 Лікування ретиноїдами
 Запалення в кишківнику, синдром подразненого кишківника, непереносимість глютену і, як наслідок, брак низки нутрієнтів.

Супрун написала, що лікувати «заїди» спиртом, зеленкою, фукорцином, вазелином, олією чи алое не варто, бо патогенів це може і не вбити, але губи пошкодить ще більше.

«Якщо його викликає грибок, то слід застосувати антимікотичні засоби (креми чи гелі, які мають протигрибкову дію). Скоріше за все, в такому разі буде біла осуга на язику. Якщо це бактерії (більшість випадків), то скористайтеся кремами з антисептичною та  антимікробною дією, і, можливо, кортикостероїдами. Такі препарати є досить недорогими і безрецептурними. І вже після цього наносьте креми з, приміром, алое, вітаміном Е та екстрактами зеленого чаю чи обліпихою, чи інші засоби, що сприяють загоєнню ран», - розповіла Супрун. 

Вона зауважила, що «куточки рота можуть тріскатися раз-у-раз і через недостатнє живлення, а інфекція може бути лише наслідком, а тому потрібно проконсультуватися з лікарем щодо терапії». «Якщо старші люди не хочуть їсти і «всихають», це є одним із проявів депресії, і на цей симптом слід зважати. У такому разі слід не просто лікувати інфекцію, а лікувати шлунково-кишковий тракт, або психічний стан, змінювати раціон та/чи приймати вітаміни та мінерали, можливо навіть ін’єкційно», - радить фахівець.

Також Супрун зауважила, що для запобігання тріщинкам і виразкам губ потрібно користуватися гігієнічною помадою, що захищатиме губи від слини, контролювати звичку облизувати губи. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: