У «Дельта»-штаму третина нових симптомів: як змінився перебіг хвороби

У «Дельта»-штаму третина нових симптомів: як змінився перебіг хвороби
«Дельта»-варіант розвивається стрімко
Фото: ВВС

Втрата нюху і смаку сьогодні знову стали одними з основних ознак вірусу

Симптоми нового штаму кор-рус «Дельта», який наразі лютує в Україні, дещо змінилися. Серед вже раніше відомих симптомів хвороби зараз з'явилися нові. Про це розповіли лікарі з Києва та Львова, які працюють з хворими на кор-рус, пише ТСН.ua.

«Симптоми частково залишилися класичними: втрата нюху та смаку, температура. Але відсотків 30 – це нові симптоми. Приміром, сильний головний біль, задуха, пневмонія, яка виникає одразу, вже може бути на 2-3 день після початку захворювання, низька сатурація, котра теж різко виникає майже одразу. Її важко спрогнозувати. Також пацієнти часто скаржаться на нудоту, проблеми зі шлунково-кишковим трактом. «Дельта»-варіант має стрімке протікання. Крім того, особливістю «Дельти» є поліорганність, тобто коли вражається багато органів: це може бути легені, серце, шлунок, нирки і т.д. Часто хворі скаржаться на гастрит. Часто виникає підвищення тиску, особливо у перший день прояву захворювання, потім він різко може падати», – розповіла лікарка з Дарницького району Києва Олена Лазаренко.

Крім того, за словами Олени Лазаренко, наразі хворіє багато молодих українців.

«Це 20-30 років, 40-60. Людей літнього віку менше, ніж було в минулі хвилі, можливо, вони більше дотримуються протиепідеміологічних обмежень та сидять вдома», – зауважує медикиня.

Головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко-Тімко каже, що втрата нюху і смаку сьогодні знову стали одними з основних симптомів хвороби.

«Якщо говорити про клінічний перебіг кор-русу, то впродовж останніх двох тижнів знову почали з’являтись такі симптоми, як аносмія та втрата смаку. Їх не було вже тривалий час. Запалення легень та пневмонії й надалі виникають. Масових повідомлень про тромбози поки ще нема. Але серед числа летальних випадків через вірус, то досить багато є тромбоемболій легеневої артерії», – розповіла експертка.

Епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк також зауважує, що кор-рус дедалі більше вражає молодих людей, хоч для старшого покоління він і далі залишається таким же небезпечним.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: