Очевидець розказав про зустріч із кульовою блискавкою

Очевидець розказав про зустріч із кульовою блискавкою

Після споглядання блискавки відбувся вибух

Український художник, есеїст та блогер Олекса Манн розповів про свій нещодавній досвід зустрічі із кульовою блискавкою. За його словами, це сталося раптово у його майстерні.

«Бачив кульову блискавку. Сидів тихо, нікого не чіпав, рисував картинку в майстерні, парить, душно, третій день нема грози, хоча вона має бути всі три дні по прогнозу. Біла куля, з купою відтінків, переважно холодних, десь 20 сантиметрів в діаметрі, залетіла через відкрите вікно, повільно пройшла повз мене, повернулась, зависла перед обличчям, так що її можна було ткнути пальцем. Було таке конкретне бажання, чесно скажу. Але перша думка була, що мене серйозно переглючило, невідомо з якої причини», - пише у Facebook митець.

«Піднялась в гору, під балки даху. Метра на чотири. Повисіла там десь хвилину. Порухалась вправо-вліво. Змінила траєкторію вниз. І повільно, довгою дугою, вилетіла у інше, дальнє, вікно. Був вибух через декілька секунд. У сусідів з поверху вибило вікно. Мені було чути, як посипалось скло», - розповів Манн.

Митець окремо зазначив, що під час цього інциденту був у ясному розумі. За його словами, його сусіди також споглядали це явище.

«Я в дитинстві мріяв, щоб у мене потрапила блискавка і я б після цього одразу почав розмовляти на всіх мовах. Невідомо, чи не проґавив я зараз цей зоряний шанс», - іронічно зазначає митець.

Кульова блискавка — рідкісне природне явище, що має вигляд рухомого згустка плазми розміром від кількох до кількадесят сантиметрів, іноді видає звук, подібний до шипіння. Щодо природи цього явища досі не існує єдиної думки, втім, беззаперечно те, що кульова блискавка є однією з форм електричного розряду (блискавки у широкому розумінні цього слова).

Існують близько 200 теорій, які пояснюють явище, але жодна з них не отримала абсолютного визнання в академічному середовищі. У лабораторних умовах схожі, але короткочасні явища вдавалося отримати кількома різними способами. Але про походження природної кульової блискавки питання залишається відкритим.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: