Окупанти завели дві справи на кримського татарина, який заявив про тортури

Окупанти завели дві справи на кримського татарина, який заявив про тортури
Ренат Параламов
Фото: Радіо Свобода

Прокуратура окупантів відмовила в порушенні кримінальної справи проти співробітників ФСБ

Підконтрольні Росії слідчі органи в окупованому Криму порушили дві кримінальні справи проти кримського татарина Рената Параламова, якого у вересні минулого року вивезли з будинку і катували невідомі люди в масках без розпізнавальних знаків. Про це 30 червня на засіданні громадського об'єднання «Кримська солідарність» повідомив адвокат сім'ї Параламова Еміль Курбедінов.

«Буквально вчора я дізнався, що військова прокуратура (окупантів – ред.) відмовила в порушенні кримінальної справи проти співробітників ФСБ, які проводили обшук у Рената Параламова, а потім відвезли його з мішком на голові і катували. Однак у той же час проти Рената порушили дві кримінальні справи за статтями про незаконний обіг вибухових речовин, боєприпасів», - розповів Курбедінов.

За словами адвоката, кримські юристи збирають всі необхідні документи, щоб передати справу Параламова та інших викрадених кримчан в міжнародні інстанції, зокрема спецдоповідача ООН з тортур.

«Нещодавно ми говорили з спецдоповідачем ООН про тортури, яким піддаються в Криму затримані і ті, кого відвезли з будинку після обшуку в невідомому напрямку. Детально розповіли про справу Рената Параламова і Решата Аметова. Найближчим часом ми надамо спеціальне звернення до спецдоповідача для того, щоб він міг пред'явити претензії Російській Федерації», - розповіла юрист Ліля Гемеджі.

Вранці 13 вересня 2017 року у кримському селищі Нижньогірському, в будинку кримчанина Рената Параламова, пройшов обшук, який силовики назвали «обстеженням і слідчими діями». Адвокат припустив, що «огляд» може бути пов'язаний з релігійною активністю Параламова. За словами очевидців, люди в масках без розпізнавальних знаків на формі відвезли Параламова в невідомому напрямку. Пізніше стало відомо про вилучення книги і ноутбука з дому Параламова.

Параламов вийшов на зв'язок з родичами вдень 14 вересня. Його виявили на автовокзалі Сімферополя. Пізніше Параламов розповів, що «невідомі катували його, надягали на голову мішок, давали розряди оголеними проводами».

Адвокат Еміль Курбедінов, який разом з родичами Параламова 15 вересня перебував в управлінні ФСБ Росії по Криму, повідомив, що вони впізнали одного з учасників викрадення Рената Параламова серед відвідувачів кримського управління ФСБ Росії.

Після цих подій Параламов разом з сім'єю переїхав на материкову Україну.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: