Україна таємно перекинула бригади під Харків перед російським наступом – Sky News

Україна таємно перекинула бригади під Харків перед російським наступом – Sky News
Одну з бригад ЗСУ завчасно перекинули для зміцнення оборони на Харківщині
фото з відкритих джерел

Російський наступ почався з тригодинного артилерійського обстрілу українських позицій

Україна приховано перекинула додаткові сили під Харків за кілька днів до того, як росіяни вдруге від початку війни спробували прорватися до Харкова 10 травня. Про це пише британське видання Sky News, посилаючись на слова бійця однієї з таких бригад.

Командир артилерійського підрозділу 57-ї бригади, 26-річний Олександр із позивним «Чорний» розповів, що його гармати навіть вели вогонь по російських військах за день до вторгнення. За його словами, росіяни «нахабно» скупчувалися на своєму боці кордону.

«Ми били по танках на кордоні… це вже була справжня війна», – розповідає він.

Командир іншого артилерійського підрозділу також підтвердив, що бригаду завчасно перекинули для зміцнення оборони на цьому напрямку. Раніше ці війська тримали оборону поблизу Куп'янська.

Неназваний співрозмовник видання, описуючи перші кілька днів наступу росіян на Харківщину, сказав, що у певні моменти він боявся, що «ми втратили лінію фронту». За його словами, станом на зараз ситуацію стабілізовано, але «ми не знаємо, як довго це може тривати».

Вже згаданий командир артилеристів Олександр розповідає, що з-під Куп’янська на північ Харківщини його підрозділ перевели 4-5 травня. На його думку, це відбулося трохи запізно і вони не встигли як слід підготуватися.

«Я не знаю всієї ситуації і чому так сталося. Але точно знаю, що для кращого відбиття (атаки) нам може знадобитися або більше часу, або краще підготовлені позиції», – сказав він.

За словами військового, російський наступ почався з тригодинного артилерійського обстрілу українських позицій, після чого сухопутні війська перетнули кордон. Він описав лінію фронту як спочатку «крихку», але зараз, на його думку, Росія втратила можливість зробити значний прорив.

«Досі у них був шанс. Навіть у своєму районі я знав, де у нас є прогалини, куди вони могли проскочити. Зараз у нас таких прогалин немає. Я задоволений, що нам вдалося стабілізувати ситуацію», – сказав він.

Нагадаємо, що російські загарбники майже повністю зруйнували місто Вовчанськ, що на Харківщині, але так його і не захопили. Фото зі зруйнованого міста опублікували фотографи Костянтин і Влада Ліберови, а також журналіст Юрій Бутусов.

Президент України Володимир Зеленський припускає, що наступ російських окупантів у Харківській області може виявитися першою хвилею, за якою виникнуть і наступні.

До слова, на Харківщині російські загарбники беруть у полон і розстрілюють місцевих жителів північної частини Вовчанська. Евакуаційні групи Нацполіції продовжують працювати у Вовчанську попри інтенсивні бойові зіткнення та намагаються забезпечити подальшу евакуацію людей, додав міністр.

Раніше повідомлялося, що Сили оборони виявляють місця скупчення ворога та знищують його на Харківському напрямку, не дозволяючи росіянам закріпитись у північній частині Вовчанська.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: