Українські посадовці таємно володіють майном у Дубаї – розслідування

Українські посадовці таємно володіють майном у Дубаї – розслідування
Серед власників елітної нерухомості в Дубаї, найбільшому місті ОАЕ – чинні українські посадовці з Кабінету міністрів, оборонного підприємства та КМДА
фото з відкритих джерел

Посадовці є власниками елітної нерухомості, але замовчують це, попри вимоги антикорупційного законодавства

У Дубаї, який є найбільшим містом Обєднаних Арабських Еміратів, чинні українські посадовці з Кабінету міністрів, оборонного підприємства та КМДА володіють елітною нерухомістю, але замовчують це попри вимоги антикорупційного законодавства. Такі факти з’ясували у рамках міжнародного проєкту Dubai Unlocked журналісти проєкту Радіо Свобода «Схеми».

Чиновник Кабміну Віталій Кобош

Директор департаменту гуманітарної та соціальної політики Кабінету міністрів України Віталій Коблош має свій інтерес в готелі Wyndham Dubai Marina – хмародері, звідки відривається краєвид на район, який місцеві називають перлиною Дубаю.

У 2018 році його дружина Наталія придбала у Wyndham Dubai Marina один із найбільших номерів. В деклараціях урядовця про це не згадано, хоча сам Коблош у 2020 році увійшов до групи з оцінки корупційних ризиків Кабінету міністрів України.

Віталій Коблош
Віталій Коблош
фото: «Схеми»

«Схеми» знайшли інформацію про квартиру дружини Коблоша серед даних про власників нерухомості у дубайському витоку. Дані свідчать, що дружині Коблоша цей готельний номер обійшовся у понад $331 000.

На запитання «Схем» урядовець заявив: про закордонну нерухомість дружини нічого не знає. «Перший раз про це чую, це щось незрозуміле для мене», – сказав Коблош.

За недекларування майна вартістю понад $331 000 (згідно з курсом на кінець минулого року – це 12,5 мільйонів гривень) Коблошу може загрожувати кримінальна відповідальність, вважає Вадим Валько, юрист Центру протидії корупції.

Офіційна трудова біографія Коблоша на сайті Кабміну починається з 2014 року, після Революції гідності.

Як дізналися «Схеми», раніше він працював на проросійських політиків. Зокрема у 2005-2006 роках Коблош був штатним помічником депутата від Партії регіонів Володимира Сівковича, якого тепер звинувачують у державній зраді.

Посадовець оборонпрому Віктор Перепелиця

У 2014 році дружина керівника бюро управління матеріально-технічного забезпечення науково-виробничого комплексу «Іскра» Віктора Перепелиці придбала апартаменти у Дубаї. Саме тоді, коли на Майдані відбувалися криваві розстріли учасників Революції гідності.

Підприємство, на якому працює Віктор Перепелиця, виробляє техніку у царині радіолокації та радіоелектронної боротьби. Підприємство входить у державний «Укроборонпром».

Віктор Перепелиця з дружиною
Віктор Перепелиця з дружиною
фото: «Схеми»

Відповідно до витоку даних, які отримали «Схеми», за дубайську нерухомість його дружина Ірина Перепелиця заплатила $430 000.

Від 2016 року посадовець в жодній декларації не згадав про закордонне майно дружини площею 84 квадратних метри.

Відповідно до витоку транзакцій, апартаменти з 2018 року ще й здаються в оренду та приносять прибуток. Відтоді сума доходу склала понад $154 000, які Перепелиця також не задекларував.

«Нерухомість моєї дружини? Я про неї нічого не знаю», – сказав Перепелиця у відповідь на запитання «Схем».

Київський комунальник Дмитро Рахматуллін

Поруч із островом Джебель Алі на узбережжі Дубаю у 2009 році придбав нерухомість Дмитро Рахматуллін. Нині він виконує обовʼязки директора комунального автотранспортного підприємства столичної мерії, яке неформально називають «гараж КМДА».

У дубайському реєстрі вказані права власності Рахматулліна на 16 квартир у хмарочосі Ferretti Luxury Beach Residence сукупною площею 2,255 квадратних метрів. Відповідно до даних транзакцій, які потрапили до журналістів проєкту Dubai Unlocked, ці за ці квартири Рахматуллін заплатив $14,5 мільйонів.

Дмитро Рахматуллін
Дмитро Рахматуллін
фото: «Схеми»

Утім, від 2009 року будівлю так і не звели. Але в жодній з декларацій за останні три роки, які подав Рахматуллін, немає згадок про його дубайські активи: ані в розділі «обʼєкти незавершеного будівництва», ані в розділі «цінні папери», ані в розділі «фінансові зобов’язання перед декларантом».

У відповідь на запит «Схем» Рахматуллін сказав, що у той період, коли здійснював покупку, працював в арабо-африканському регіоні на приватні компанії як керівник.

Він також зазначив, що більше не володіє шістнадцятьма квартирами у Дубаї та у нього відсутні об’єкти незавершеного будівництва чи інвестиції, що підлягають декларуванню.

Раніше українці назвали більшу загрозу для розвитку країни, ніж війна.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: