ЗСУ продовжують контрнаступальні операції. ISW назвав напрямки

ЗСУ продовжують контрнаступальні операції. ISW назвав напрямки
З початку контрнаступальних операцій ЗСУ звільнили понад 100 квадратних кілометрів території
фото: скриншот відео Міноборони

ЗСУ просунулися на 250 метрів на північний схід від Бахмута та на 200 метрів на південь від міста

Українські захисники здійснюють контрнаступальні операції щонайменше на трьох напрямках і за 13 червня досягли певних територіальних здобутків. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначається, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські військові просунулися на 250 метрів на північний схід від Бахмута та на 200 метрів на південь від міста. Також, за її словами, минулої доби наші воїни просунулися на 500-1000 метрів у районі адміністративної межі між Запорізькою та Донецькою областями і звільнили приблизно три квадратні кілометри території в цьому районі. 

Водночас речник Генштабу України Андрій Ковальов заявив, що з початку контрнаступальних операцій Збройні сили України звільнили понад 100 квадратних кілометрів території.

Тим часом ватажок групи «Вагнер» Євген Пригожин 13 червня заявив, що українські сили, ймовірно, звільнили понад 100 квадратних кілометрів. 

Крім того, російські джерела стверджували, що ЗСУ продовжували наземні штурми на південний захід від Оріхова та на південь від Гуляйполя на заході Запорізької області в ніч на 13 червня.

Також російські джерела широко повідомляли, що останніми днями темпи українських операцій у районі Оріхова знизилися.

У звіті наводиться й повідомлення управління екологічної безпеки Міністерства оборони України та представника протимінної діяльності майора Владислава Дудара про те, що росіяни регулярно руйнують невеликі дамби на півдні України для зриву українських контрнаступальних операцій. 

ЗСУ продовжують контрнаступальні операції. ISW назвав напрямки фото 1
мапа боїв: ISW

Інші висновки ISW

  • 13 червня диктатор Володимир Путін зустрівся з 18 відомими російськими мілблогерами та воєнкорами, щоб обговорити перебіг війни в Україні.
  • Путін дав зрозуміти, що, на його думку, Росія зможе пережити військову підтримку України Заходом.
  • Путін зазначив, що не бажає оголошувати другу хвилю мобілізації чи воєнний стан, попри збереження своїх максималістських цілей щодо України.
  • Диктатор хотів пом’якшити широке невдоволення в російському інфопросторі щодо рейдів проукраїнських сил у Білгородську область, ударів безпілотників по всій Росії та безпеки кордонів загалом.
  • Путін обговорив важливість офіційного оформлення добровольчих формувань. Він підтримав заходи міноборони РФ щодо централізації контролю над операціями в Україні.
  • Диктатор, імовірно, продовжує публічно спілкуватися з прокремлівськими мілблогерами та вибирати платформи, щоб ще більше залучити спільноту для розширення своєї підтримки серед російських ультранаціоналістів.
  • Російські джерела повідомили, що в Запорізькій області внаслідок українського ракетного удару загинув начальник штабу 35-ї загальновійськової армії генерал-майор Сергій Горячов.
  • 13 червня російські війська завдали ракетних і безпілотних ударів по території України.
  • Кремль продовжує висловлювати дедалі більшу стурбованість інформацією, пов’язаною з російською оборонно-промисловою базою.
  • Окупанти продовжували наземні атаки на лінії фронту Кремінна, але не вели наступальних дій на лінії Куп’янськ – Сватове.
  • ЗСУ продовжували наступати на північному та південному флангах Бахмута, тоді як російські війська вели контратаки в районі Бахмута.
  • Росіяни продовжили наступ на рубежі Авдіївка – Донецьк і перекидають додаткові сили з лівобережної частини Херсонської області для посилення напрямку.
  • Окупанти здійснили обмежені наземні удари поблизу адмінмежі Донецької та Запорізької областей.
  • Путін заявив, що з січня 2023 року російські військові залучили 150 тис. військовослужбовців за контрактом, а також понад шість тис. добровольців.
  • Російські окупаційні чиновники на лівому березі Херсонщини продовжують зусилля з евакуації, хоча, ймовірно, досі відмовляють деяким мешканцям у затоплених районах у наданні послуг.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: