Філарет розповів деталі проведення об'єднавчого Собору

Філарет розповів деталі проведення об'єднавчого Собору
Патріарх Філарет

У Соборі точно будуть брати участь архієреї Московського патріархату

Точна дата проведення Архієрейського об'єднавчого Собору ще невідома. Про це заявив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет у ефірі «Українського радіо».

«Я не думаю, що Собор затягується. Собор не затягується, а йде природним процесом. Я думаю, що цей Собор готується. Тому що в Соборі буде представник Вселенського патріарха. Тому якби це залежало тільки від нас - від української сторони. А оскільки це залежить ще і від Вселенського патріарха, то ми не можемо конкретно сказати. Чули, що у листопаді буде... Конкретної дати поки немає. Але знаємо одне, що Вселенський патріарх твердо стоїть на позиції надання автокефалії Українській церкві», - підкреслив Філарет.

За його словами, в об'єднавчому Соборі точно будуть брати участь архієреї Московського патріархату.

«Я можу сказати тільки про Київський патріархат, що у нас більше 40 архиєреїв; у автокефальної церкви - 14 архієреїв. Невідомо скільки від Московського патріархату. Буде 10, буде більше - ми не знаємо. Але те, що вони будуть, без сумніву», - повідомив Філарет.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: