Гройсману у Брюсселі вказали на важливість створення антикорупційного суду

Гройсману у Брюсселі вказали на важливість створення антикорупційного суду
Гройсман та Могеріні

Голова дипломатії Євросоюзу розказала Гройсману, як важливо боротися із корупцією

Боротьба з корупцією в Україні стала головною темою четвертого засідання Ради асоціації Україна-ЄС, яке відбулося в Брюсселі в п'ятницю, 8 грудня. Про це пише українська редакція Deutsche Welle.

«Боротьба проти корупції є основою для всіх реформ», - наголосила верховна представниця ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні під час підсумкової прес-конференції. За її словами, «багато було досягнуто», однак досі є «політичні умови, які ще слід виконати».

Хоча Могеріні не уточнила, що саме має на увазі, однак про це йдеться у спільній заяві Могеріні та очільника делегації України, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. «Рада асоціації наголосила на важливості створення спеціалізованого антикорупційного суду в Україні та забезпечення його повної незалежності, а також ефективного механізму перевірки електронних декларацій статків», - зазначається в спільній заяві.

Під час прес-конференції Могеріні часто вживала слово «позитивний», а засідання вона назвала «дуже довгим, дуже позитивним, дуже інтенсивним». І справді, оскільки зустріч затягнулася, журналістам не дали можливості поставити жодного запитання.

Однак ця зустріч відбувалася на тлі низки подій, які позитивними назвати не можна. 1 грудня Єврокомісія виступила із заявою, де говорить, що не може виплатити третій транш макрофінансової допомоги Україні у розмірі 600 мільйонів євро в рамках програми, яка завершується на початку січня наступного року. «Єврокомісія готова розглянути подальшу макрофінансову допомогу Україні, якщо імпульс реформ буде посилено», - йшлося у заяві. Також у ній відзначили необхідність продовження програми МВФ, яка нині також підвисла в повітрі.

А 5 грудня Європейська зовнішньополітична служба опублікувала жорстку заяву щодо конфлікту між ГПУ та НАБУ через розслідування останнього щодо посадовців Державної міграційної служби України. У заяві речниця служби Майя Косьянчич наголосила, що розкриття Генпрокуратурою деталей розслідування «суттєво послаблює» спроможність НАБУ проводити розслідування, та закликала «не підривати, а посилювати» роботу антикорупційних органів. У п'ятницю ж Могеріні лише сказала, що на засідання Ради обговорили «певні події», які стосуються боротьби з корупцією.

У своєму виступі Володимир Гройсман, говорячи про боротьбу з корупцією, згадав ініціативу президента України Петра Порошенка, озвучену напередодні. А саме: якщо до початку наступного тижня народні депутати не запропонують проект закону про Вищий антикорупційний суд, то Порошенко сам внесе такий проект. «Ми всіляко будемо підтримувати швидке ухвалення цього рішення для того, щоб в Україні у 2018 році запрацював новий антикорупційний суд», - запевнив Володимир Гройсман.

Джерело DW у Єврокомісії зауважило, що боротьба з корупцією була темою, яка лежала в основі дискусій, зокрема, антикорупційний суд є пріоритетом. На запитання, чи висував Євросоюз якісь побажання щодо часових термінів створення спеціалізованого суду, співрозмовник відповів: «Що ми хотіли би бачити - це щоб справи просувалися в хорошому темпі».

На засіданні обговорювали і багато інших реформ. «Рада асоціації привітала прогрес у здійсненні всеохопного порядку денного реформ, попри суворі безпекові виклики, а також оцінила кроки щодо імплементації угоди про асоціацію», - говориться у підсумковій заяві. Могеріні окремо відзначила пенсійну реформу та реформу охорони здоров'я.

Традиційно Євросоюз висловив підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України, а також закликав до повного виконання Мінських домовленостей.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: