Найманці РФ мають залишити регіон: МЗС прокоментувало переворот у Буркіна-Фасо

Найманці РФ мають залишити регіон: МЗС прокоментувало переворот у Буркіна-Фасо
Україна відреагувала на переворот у Буркіна-Фасо
фото із відкритих джерел

Ніколенко заявив, що російські найманці у Західній Африці суттєво підривають її мир

Присутність російських найманців у Західній Африці суттєво підриває її мир і безпеку. Про це написав у Twitter речник МЗС України Олег Ніколенко.

Ніколенко зауважив, що найманці Росії мають залишити регіон. 

«Тривожні повідомлення про новий державний переворот у Буркіна-Фасо. Присутність російських найманців у Західній Африці суттєво підриває її мир і безпеку. Вони мають залишити регіон. Ми підтримуємо зусилля Економічного співтовариства західноафриканських держав щодо просування плану переходу Буркіна-Фасо до демократії», – наголосив Ніколенко.

Нагадаємо, в африканській країні Буркіна-Фасо стався черговий військовий переворот. Так, у п’ятницю, 30 вересня, група військових Буркіна-Фасо у прямому ефірі державного телеканалу заявила про усунення від влади президента цієї країни Поля-Анрі Даміба. Частина учасників перевороту закликає звернутися по допомогу до російських найманців. 

Новим лідером країни путчисти оголосили капітана Ібрагіма Траоре.

Буркіна-Фасо (до 1984 року – Верхня Вольта) називають типовою африканською країною військових переворотів.

З моменту проголошення незалежності у 1960 році влада в країні вісім разів змінювалася неконституційним шляхом: шість разів внаслідок військових переворотів, двічі – у 1966 та 2014 роках – президенти змушені були залишити посаду під тиском масових народних протестів.

У вересні 2015 року військовий путч завершився невдачею, відсторонений заколотниками президент повернувся до влади. У листопаді 2015 року вперше в історії Буркіна-Фасо зміна влади пройшла відповідно до конституції – в результаті загальних виборів президентську посаду обійняв Рок Марк Крістіан Каборе. В основному здійснені перевороти відрізнялися безкровним характером – лише одного разу, у 1987 році, повалений глава держави був вбитий під час захоплення влади.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: