«Не потрібно відтягувати». Депутатка пояснила, хто гальмує процес заборони Московської церкви

«Не потрібно відтягувати». Депутатка пояснила, хто гальмує процес заборони Московської церкви

У березні у парламенті були зареєстровані альтернативні законопроєкти про заборону церкви ворожої держави в Україні. Проте вони досі не розглянуті…

фото: УНІАН

Савчук: «Певна частина оточення президента, яка все життя ходила до церков Московського патріархату, не готова змінитися навіть у воєнний час»

Законопроєкти про заборону Московського патріархату в Україні не були підтримані Верховною Радою через те, що в оточені самого президента Володимира Зеленського багато людей, які є прихильниками російської церкви. Про це «Главкому» заявила Оксана Савчук, єдина представниця «Свободи» в парламенті та авторка одного із законопроєктів про заборону Московського патріархату.

«Наскільки я знаю, президенту пропонували подати свій законопроєкт, який, можливо, був би більш плавним, із перехідними положеннями. Але в Офісі глави держави досі над цим думають, бо певна частина оточення президента, яка все життя ходила до церков Московського патріархату, не готова змінитися навіть у воєнний час.

Думаю, якби ми проголосували мій законопроєкт за тиждень після того, як я його зареєструвала, це було б ідеальним сценарієм. І повірте – вже зараз ми мали б зовсім іншу картину», - переконана Савчук.

За словами нардепки, прийняттю змін до проблеми з діяльністю церкви ворожої держави на території України також завадили наявність спеціальних людей при обладміністраціях, які б займалися питанням переєстрації церков.

«Ще до війни останніх два роки, коли народні депутати з різних фракцій збиралися на Всеукраїнській раді церков, завжди митрополит ПЦУ Епіфаній просив, аби було сприянням тим парафіям, які хочуть перейти з УПЦ МП до ПЦУ. Проблема полягала в тому, що при обласних адміністраціях мала бути закріплена спеціальна людина, яка займається цією перереєстрацію та допомагає зі статутом. А в багатьох обладміністраціях таких людей просто не було, їх не призначали. І це питання гальмувалося переважно якраз в тих областях, де зараз тривають/тривали бойові дії. Зокрема, і в Київській області», - заявила Савчук.

У березні свої варіанти вирішення проблеми з дільністю церкви ворожої держави на території України до парламенту подали Оксана Савчук, єдина представниця «Свободи» в нинішній каденції, та Інна Совсун з «Голосу».

Законопроєкт Оксани Савчук та інших авторів передбачає, що після заборони УПЦ МП громади матимуть 14 днів, аби перейти в помісну Українську православну церкву (ПЦУ), або прийняти інше рішення. Якщо не приймають, то майно церкви тимчасово переходить громаді.

Нагадаємо, українська розвідка розкрила місію, яку Путін поклав на Московську церкву До слова, Патріарх російської православної церкви Кирило (Гундяєв) заявив, що «Росія ніколи ні на кого не нападала».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: