Порошенко звернувся до Онуфрія по допомогу у визволенні українських моряків

Порошенко звернувся до Онуфрія по допомогу у визволенні українських моряків

Президент запевнив, що буде вживати всіх заходів задля звільнення полонених

Президент Петро Порошенко наголошує, що використовував і надалі використовуватиме всі можливі засоби, аби звільнити українських моряків, які були захоплені у полон Росією. Про це інформує Банкова.

Глава держави повідомив, що задля досягнення цієї мети звернувся до очільника Української православної церкви московського патріархату.

«Вчора і позавчора я мав розмову з предстоятелем Української православної церкви московського патріархату блаженнійшим Онуфрієм. Звернувся до нього з проханням негайно зв'язатися з Москвою для того, щоб по лінії церкви вжити відповідних заходів для того, щоб повернути (наших моряків - ред.). Я не буду зупинятися перед будь-якою можливістю для того, щоб повернути наших солдат. Ми будемо молитися і сподіватися, що це відбудеться якнайскоріше», - заявив Глава держави в інтерв'ю телеканалу «Перший західний» на Львівщині.

Президент також повідомив, що одразу ж після отримання інформації про обстріл українських кораблів запросив розмову з президентом Росії Володимиром Путіним «для того, щоб отримати пояснення дій російських Збройних Сил».

«Ви знаєте, що Путін уникає розмови», - зауважив Порошенко. Він зазначив, що після такої реакції Росії, зв'язався з низкою світових лідерів та керівників міжнародних організацій. Зокрема, відбулися переговори президента України з очільником НАТО Єнсом Столтенбергом, канцлером Німеччини Ангелою Меркель, державним секретарем США Майком Помпео, президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і багатьма іншими лідерами країн світу та міжнародних організацій.

Глава держави вкотре підкреслив, що жоден російський суд не має жодної юрисдикції над українськими моряками, адже відповідно до Женевської конвенції вони є військовополоненими.

«Вони мають бути негайно звільнені. В іншому випадку Росія буде притягнута до відповідальності», - сказав він.

Президент наголосив, що Україна також вимагає негайного звільнення українських кораблів та негайного відкриття Керченської протоки і Азовського моря, припинення часткової окупації Азовського моря.

25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецназівці обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Підконтрольні Росії «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що українські консули зустрілися із пораненими українськими моряками.

Раніше адвокат Євгенія Закревська розповіла про стан здоров’я поранених українських моряків.

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова відвідала в лікарні при СІЗО «Матросская тишина» трьох поранених українських моряків: Андрія Ейдера, Андрія Артеменка та Василя Сороку.

Як заявив президент України Петро Порошенко, Росія протистоїть всьому світу, блокуючи свободу судноплавства в українських територіальних водах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: