Російським суднам має бути заборонений вхід у порти ЄС та США – Порошенко

Російським суднам має бути заборонений вхід у порти ЄС та США – Порошенко

Порошенко: Росія блокує свободу судноплавства

Президент дав інтерв’ю Fox News

Росія протистоїть всьому світу, блокуючи свободу судноплавства в українських територіальних водах. Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв’ю американському телеканалу Fox News.

«Я хочу донести абсолютно чітку інформацію. Українські торговельні судна, українські воєнно-морські сили діють відповідно до норм міжнародного права», - цитує його Банкова.

Президент зазначив, що Україна діє в рамках Конвенції ООН про свободу судноплавства, а також двосторонньої українсько-російської угоди, де визначено спеціальний статус Керченської протоки та Азовського моря. «І це українські і російські води – як Керченська протока, так і Азовське море», - зауважив він.

Президент зазначив, що українські військові судна в рамках міжнародних угод не повинні були робити запит, або просити будь-якої іншої форми погодження від РФ.

Він також наголосив, що всі російські компанії, що працюють в Керченській протоці, знаходяться у санкційних списках США та Євросоюзу і співпраця з ними не є законною. «В цій ситуації Росія протистоїть всьому світу. Росія блокує свободу судноплавства в українських територіальних водах», - підкреслив він.

За словами президента, в цій ситуації необхідно мати сценарій як відновити свободу судноплавства, як зупинити незаконну окупацію Керченської протоки та Азовського моря.

Президент нагадав, що Україна має два порти на Азовському морі у Маріуполі та Бердянську, через які проходить 40% нашого експорту продукції металургійної промисловості. Він зазначив, що блокада, окупація Азовського моря має значні економічні наслідки.

«Ми не можемо це сприйняти – ні ми, ні Європейський Союз», - сказав Порошенко, додавши, що це стосується і Сполучених Штатів. Він зазначив, що прохід через Керченську протоку заблокований і для суден, які ходять під прапорами країн ЄС.

«В цій ситуації російським суднам має бути заборонений вхід у європейські та американські порти», - наголосив Порошенко.

Глава держави підкреслив, що Україна готова до координації дій з партнерами у цьому питанні.

25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецназівці обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Підконтрольні Росії «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що українські консули зустрілися із пораненими українськими моряками.

Раніше адвокат Євгенія Закревська розповіла про стан здоров’я поранених українських моряків.

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова відвідала в лікарні при СІЗО «Матросская тишина» трьох поранених українських моряків: Андрія Ейдера, Андрія Артеменка та Василя Сороку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: