Семерак: Нова європейська процедура екологічної оцінки буде запроваджена в усіх сферах економіки

Семерак: Нова європейська процедура екологічної оцінки буде запроваджена в усіх сферах економіки

Тепер всі важливі документи будуть проходити екологічну оцінку

Верховна Рада України у другому читанні та в цілому ухвалила законопроект «Про стратегічну екологічну оцінку» (№6106). За таке рішення проголосувало 233 народних депутатів, передає прес-служба Міністерства екології України.

Цей Закон встановлює в Україні механізм стратегічної екологічної оцінки (СЕО), який діє в країнах Європейського Союзу та передбачає, що всі важливі документи, зокрема, державні програми, повинні, у першу чергу, проходити стратегічну екологічну оцінку з урахуванням необхідних імовірних ризиків тих чи інших дій для довкілля.

«Насправді, на цей крок давно очікувала не лише екологічна громадськість, але й наші міжнародні партнери. Ухвалений закон є однією з ключових вимог Угоди про асоціацію та ряду інших протоколів. Крім того, без нього неповною буде ефективність ухваленого раніше Закону «Про оцінку впливу на довкілля». В усьому світі ці два закони взаємодоповнюють один одного», - розповів Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

За його словами, нові процедури відповідають європейським вимогами і будть запроваджені практично в усіх сферах. Зокрема, СЕО буде обов'язковою для містобудівних планів, стратегій розвитку областей, програм розвитку промисловості, аграрного сектора тощо.

Закон передбачає, що протягом кількох наступних років поетапно мають бути вирішені такі завдання як інтеграція екологічних цілей та пріоритетів сталого розвитку до розробки документів державного планування, поширення практики СЕО на місцеві проекти й програми, а також узгодження процедур з проведення СЕО в Україні згідно з аналогічними процедурами держав Європейського Союзу.

Читайте також: Остап Семерак: «Екологізація має відбуватися за принципом декомунізації — рішуче й швидко»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: