У Венеціанській комісії заперечили вимоги щодо апеляції в законі про Антикорупційний суд

У Венеціанській комісії заперечили вимоги щодо апеляції в законі про Антикорупційний суд

Венеціанська комісія

З боку Венеціанської комісії не було вимоги, щоб справи проти корупціонерів, не підлягали апеляції у ВАС

У Венеціанській комісії Ради Європи не наполягали на включенні в закон про Антикорупційний суд суперечливої норми про те, щоби справи проти корупціонерів, які вже спрямовані до суду, не підлягали апеляції у новоствореному Вищому антикорупційному суді (ВАС).

Про це в коментарі «Європейській правді» повідомив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.

«З боку Венеціанської комісії не було такої вимоги», - заявив він, коментуючи інформацію про дану норму, що з’явилася у середу в українських ЗМІ.

Як відомо, у підписаному та опублікованому законі «Про Вищий антикорупційний суд» виявилася норма про те, що кримінальні справи, які вже наразі спрямовані до суду першої інстанції, не підлягають перегляду у апеляційній палаті ВАС. Апеляцію по цих справах мають розглядати загальні суди, навіть якщо ВАС на той момент вже запрацює. Ця правка виводить з розгляду ВАС всі нинішні резонансні справи щодо топ-корупції; на розгляд майбутні антикорупційних суддів надходитимуть лише майбутні справи.

Як відомо, в день ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд у Венеціанській комісії заявляли, що «задоволені та щасливі» цим фактом, але зауважували, що знають про його відповідність вимогам Венеціанки «за повідомленнями» з Києва.

У Страсбурзі досі чекають на офіційний переклад закону англійською, що дозволить визначити детальнішу позицію щодо конкретних норм.

Як відомо, 7 червня народні депутати проголосували за створення в Україні Антикорупційного суду. Після голосування в парламенті виступив президент Петро Порошенко.

11 червня президент підписав закон про Вищий антикорупційний суд. Церемонія офіційного підписання відбулася під час зустрічі глави держави зі слухачами Академії лідерства.

Міжнародний валютний фонд перевірить прийнятий Радою закон про Антикорупційний суд на відповідність домовленостям за програмою реформ, що підтримується МВФ.

Читайте також: Хто не підтримав закон про Антикорупційний суд? Поіменне голосування у Раді

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: