Угорщину не влаштовує шкільна освіта у пропорції 60% українською і 40% угорською

Угорщину не влаштовує шкільна освіта у пропорції 60% українською і 40% угорською

Угорці протестують проти навчання українською мовою в українських школах Закарпаття

Пропозиція про 60% викладання предметів українською і 40% угорською нацменшинам в українських школах не є прийнятною для Угорщини. Про це заявив в інтерв’ю «Главкому» надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.

«Це анулює саме право вибору навчання рідною мовою. Тобто, якщо не залишиться права навчання рідною мовою, це загрожуватиме існуванню меншини», - коментує Кешкень.

За словами посла, в Україні зараз є 71 навчальний заклад, де навчання ведеться угорською мовою і 31 навчальний заклад з угорською та українською мовами. «Угорська меншина хоче зберегти право, аби ті особи, які хотіли би навчатися рідною мовою, мали його, тобто мали право вибору», - пояснює він.

Щоб вирішити конфлікт між Україною і Угорщиною щодо сьомої статті закону «Про освіту», українській владі необхідно домовлятися з представниками угорської національної меншини, - вважає посол Угорщини в Україні.

«Позиція угорців Закарпаття полягає в прагненнях зберегти навчання рідною мовою на всіх рівнях здобуття освіти. За законом Угорський уряд має їх підтримати, отже, ми підтримуємо цю позицію меншини», - говорить посол.

За словами Кешкеня, якщо українська влада домовиться з представниками угорської національної меншини, угорський уряд приєднається до результатів цих домовленостей.

Одним із пунктів закону «Про освіту» стала умова переведення шкільної освіти в Україні після початкових класів винятково на українську мову. Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Посол Угорщини Ерно Кешкень: Україні не треба так суворо ставитись до подвійного громадянства

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: