Закон про протидію цькуванню у школі набув чинності

Закон про протидію цькуванню у школі набув чинності

Закон про протидію буллінгу сьогодні, 19 січня, набув чинності в Україні. Напередодні документ був опублікований в парламентській газеті «Голос України».

Відповідно до закону, буллінг / цькування - дії учасників освітнього процесу, які полягають в психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, в тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, які відбуваються у відношенні малолітньої або неповнолітньої особи або такою особою щодо інших учасників освітнього процесу, в результаті чого могла бути чи була завдана шкода психічному або фізичному здоров'ю потерпілого.

Штраф за буллінг - 850-1700 грн або громадські роботи на 20-40 годин. Якщо порушувала група осіб або ж це сталося повторно протягом року, то штраф становитиме 1700-3400 грн або громадські роботи на строк 40-60 годин.

Якщо порушники - підлітки у віці від 14 до 16 років, передбачені такі ж санкції, але їх будуть накладати на батьків або опікунів.

Крім того, передбачений штраф для керівника установи освіти, якщо він не повідомить у Нацполіцію про факти буллінгу. Санкція передбачає штраф 850-1700 грн або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.

У законі «Про освіту» передбачили типові ознаки буллінгу (цькування):

  • систематичність (повторюваність) дії;
  • наявність сторін - кривдник (буллер), потерпілий (жертва буллінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної і / або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника і / або заподіяння соціальної ізоляції потерпілого.

Щоб протидіяти буллінгу, розширили права і обов'язки учасників освітнього процесу.

Навчальні заклади повинні опублікувати у себе на сайтах правила поведінки учня і план заходів, спрямованих на запобігання та протидію буллінгу. Там же повинна бути інформація про те, як конфіденційно подати заяву про випадок буллінгу і про те, як на цю заяву відреагують.

Встановлюється, що як учні, так і вчителі мають право на захист від буллінгу.

Педагоги зобов'язані повідомляти керівництву про цькування.

Як повідомлялося, у ліцеї батько школяра жорстоко побив вчителя фізкультури. Інцидент стався серед білого дня, на шкільному подвір'ї.

За фактом побиття вчителя фізичної культури ліцею № 157 Оболонського поліція відкрила кримінальне провадження.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: