14 травня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

14 травня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

Якщо шишки на ялинці червоні, а на сосні зелені – прийшов час сіяти ячмінь

Фото з відкритих джерел

Цієї п'ятниці не слід сумувати і скаржитися

Сьогодні, 14 травня, православні християни вшановують пам'ять пророка Веремії. також в цей день проходить Канадський фестиваль тюльпанів.

Канадський фестиваль тюльпанів

_2021-05-13_221814

Одне з найпрекрасніших свят весни – Фестиваль тюльпанів в Канаді (The Canadian Tulip Festival) – щорічно стартує в Оттаві в першій половині травня і триває близько двох тижнів.

Але в 2021 році в зв'язку з пандемією коронавірусу фестивальні заходи можуть бути скасовані або пройдуть в онлайн-форматі.

Щорічно в травні канадська столиця потопає в різнобарвному морі тюльпанів, які за давньою традицією посилають в дар Канаді вдячні голландці. Ця традиція з'явилася після Другої світової війни, на час якої Канада надала притулок вимушеному бігти від фашистського режиму королівському дому Нідерландів. Королева Маргрієт народилася тут, на північноамериканському континенті. Однак для того, щоб стати спадкоємицею трону, вона повинна була народитися в рідній країні. Канадський уряд спеціальним указом люб'язно проголосив кімнату в госпіталі Оттави, в якій народилася принцеса, територією Нідерландів.

Веремій Запрягальник

_2021-05-13_222251

Народне свято Веремій Запрягальник відзначається 14 травня 2021 року (дата за старим стилем – 1 травня). Православна церква в цей день вшановує пам'ять пророка Веремії. Його ім'я в народі переінакшили в Єремієв. Свято назвали «Запрягальником» тому, що на Русі цей час відводився для оранки і посіву.

Історія

Веремій – один з чотирьох найбільших пророків, про яких згадується в Старому Завіті. Він народився в 655 році до н. е. в місті Анатоль, неподалік від Єрусалима. У 15 років, коли йому з'явився Господь, він дізнався про своє призначення. Наступні 23 роки передрікав іудеям біди і війну за відступництво від істинної віри.

За велінням Бога він одягнув на шию дерев'яне, а після і залізне ярмо, як символ майбутнього рабства народу іудейського. Перше пророцтво про напад на Єрусалим Навуходоносора збулося.

Незабаром в збройній сутичці загинув намісник правителя. Іудеї побоювалися гніву Навуходоносора і пішли до Єгипту. Вони забрали з собою Єремію. Через чотири роки він передбачив, що вавилонський цар прийде в Єгипет і знищить іудеїв. За це земляки його вбили. Через кілька місяців пророцтво Єремії збулося.

Традиції та обряди

14 травня дивляться по місяцю, чи варто працювати на землі. Якщо вона росте – саме час приступати до робіт. Якщо йде на спад, то польові роботи будуть невдалими. Якщо день припав на повний місяць, настав час для посіву пшениці і жита. За два дні до або після Веремія сіють овес. Про цей злак є хороша приказка: якою б не була погода на дворі, вівсу головне, щоб він був посіяний в термін.

У цей день просять допомоги у святого Єремії в ту мить, коли люди і коні вже готові впасти від втоми. Сам святий спускається з небес і допомагає закінчити роботу.

14 травня – третій і останній день зустрічі весни. У цей час прилітають стрижі – вісники теплих днів. Любителі пернатих готують для них ласощі: хлібні крихти і конопляне насіння.

Що не можна робити сьогодні

Наші предки не рибалили і не їли рибу 14 травня, вірячи в те, що так можна позбутися дару мови. У сучасному світі заборону на ловлю можна пояснити тим, що риба якраз зараз йде на нерест.

14 травня не можна лінуватися. Вважається, що удача відвернеться від того, хто почне працювати абияк. Заборонено також робити надмірно діловий вигляд – з фортуною цей номер не пройде.

Цієї п'ятниці не слід сумувати і скаржитися, інакше доля підкине такі проблеми, в порівнянні з якими нинішні труднощі здадуться дитячими забавками.

Не рекомендується в цей день садити й пересаджувати кімнатні квіти. Якщо ж не послухатися цієї поради, рослини почнуть висмоктувати енергію з домочадців. У це вірили наші прапрапрадіди.

Народні прикмети

  • Якщо сонце при сході ясне, то й літо буде таким же.
  • Погода весь день радує – збиральний сезон буде погожим.
  • День похмурий і холодний – зима буде морозною.
  • Вечірня роса – на гарну погоду на наступний день.
  • Якщо шишки на ялинці червоні, а на сосні зелені – прийшов час сіяти ячмінь.
  • Не можна позичати зерно, інакше врожаю не буде.

Іменини

У п'ятницю, 14 травня, іменини відзначають Акакій, Веремій, Юхим, Гнат, Макар, Ніна, Тамара.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: