Автор «Ікон Революції» про їх «відновлення»: Це вандалізм

Автор «Ікон Революції» про їх «відновлення»: Це вандалізм
Заново ненамальований триптих

Нанесені заново малюнки художник назвав «плямами

Автор «Ікон Революції», соціальний художник Sociopath вважає «вандалізмом» акцію з відновлення революційного триптиху, яку провели активісти напередодні у Києві на вулиці Грушевського. Про це він написав у Facebook.

«Вчорашня новина найсумніша у історії з «Іконами Революції». Навіть після «доценків» і «рабіновичів» залишалася можливість реставрації автентичних символів Революції, і тепер їх дії виглядають менш глумливими ніж ті, що змусили фасад Грушевського сьогодні виглядати таким спаплюженим. Найсумніше те, що вандальна акція організації «Новий Вогонь» остаточно знищила можливість будь-яких реставраційних робіт з відновлення оригінальних майданівських символів, і показала наскільки великим є бажання самопіару вкупі з людською дурістю, якій чомусь так сліпо потакають», - написав він.

Нанесені заново малюнки він назвав «плямами, які не мають нічого спільного зі справжніми революційними символами».

«Сподіваюсь, на цей раз самовільні дії Дмитра Різниченка і компанії на роль відновлювачів історичної пам’яті не залишиться поза увагою правоохоронних органів, а їх творчі недопотуги будуть засуджені громадськістю, яка не дозволяє маніпулювати собою. Я не знаходжу цензурних слів, коли такі персонажі, базуючись на досить сумнівних висновках, беруть на себе відповідальність говорити і вирішувати за мене. Спираючись на мою відмову брати участь у його дешевій спробі піару, Дмитро заявив, що я «самоусунувся». Але, схоже, це згаданий персонаж самовисунувся, і мені дуже прикро, що усі українські ЗМІ тиражують брехню і вводять в оману самих себе і всю Україну», - написав він.

Художник відзначив, що він діє в рамках правового поля.

«Як би мені не хотілося відновити «Ікони Революції» тут і зараз, навіть у 2014-му я погоджував створення усіх своїх робіт на Майдані зі штабом Революції. Сьогодні я не маю морального права знівелювати можливість законних підстав для відновлення «Ікон Революції», і якщо людський закон писаний не для усіх і не заради цього була Революція Гідності, тоді навіщо загинула Небесна Сотня і продовжують гинути наші герої на Сході!?», - підкреслив він.

Художник Sociopath також проінформував про хід розслідування справи про знищення революційного триптиху і звернувся до правоохоронних органів «припинити спекуляції навколо цієї теми».

«Слідчі дії по факту знищення «Ікон Революції» тривають, фінішує складний процес законних дозволів. Тому я прошу Вас не вестися на подібні провокації і звертаюся до усіх тверезомислячих українців, патріотичних організацій, генпрокурора Юрія Луценка, міністра МВС Арсена Авакова дати моральну і правову оцінку подібним діям і остаточно припинити спекуляції навколо цієї теми», - додав він.

Як повідомлялося, на Грушевського активісти відновили революційний триптих. Напередодні автор знищених «Ікон Революції» на фасаді будинку на вул Грушевського в Києві висловився проти їх відновлення групою художників і заявив, що хоче зробити це особисто.

Нагадаємо, у Києві з будинку по вулиці Грушевського, 4 стерли графіті, які з’явились там у лютому 2014 року під час революційних подій на Євромайдані.

Відповідно до наказу Міністерства культури від 15 жовтня 2014 року, ці графіті були пам’яткою історії «Місце бойових дій та масової загибелі громадян в районі вул. Грушевського у м. Києві під час акцій протесту у лютому 2014 року 2014 р. вул. Грушевського, 1,2,3,4».

3 вересня група людей висловила протест проти знищення графіті. Активісти підпалили шини під вхідними дверима магазину елітних меблів, зі стін якого були стерті графіті. Також було розбито скло у вхідних дверях. Крім того, на вікна та двері магазину фарбами були нанесені різні написи: «Не зітреш нас», «Тут був Майдан. Він тут буде вічно», «Повага до історії».

Київська місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом знищення графіті. Генеральна прокуратура ініціюватиме перевірку бізнесу підприємців, які знищили у Києві революційні графіті.

Також, директор Інституту української мови Павло Гриценко зазначив, що саме цю споруду, на якій були графіті-трилогії «Ікони революції», було здано в оренду, але наразі Інститут української мови має намір розірвати договір оренди.

Магазин «Емпоріум» на Грушевського, на фасаді якого знищили патріотичні графіті часів Майдану, з'їхав з приміщення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: