Чи святкуватимуть Пасху віряни різних конфесій в один день: роз’яснення УГКЦ

Чи святкуватимуть Пасху віряни різних конфесій в один день: роз’яснення УГКЦ
фото з відкритих джерел

Сьогодні між Римом і Константинополем ведеться дискусія щодо спільної оновленої пасхалії

В Українській греко-католицькій церкві роз’яснили, чи святкуватимуть Пасху віряни різних конфесій в один день у зв’язку з переходом на новий стиль для нерухомих свят. Про це розповів глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), передає Lviv.media.

Зазначається, що святкування Пасхи чи обрахунок того дня, коли Паска має припадати, пов'язаний із рішеннями Першого вселенського собору у Нікеї.

«У 2025-му році ми будемо святкувати великий ювілей – 1700 років Першого Нікейського собору. Якщо так прискіпливо аналізувати дві пасхалії, які сьогодні знає християнський світ, пасхалії, за якими живуть Візантійські церкви як і католицькі, так і православні, стара пасхалія чи в нашому випадку актуальна пасхалія вона має свої плюси й свої недоліки. Вона так само потребує реформи. Але та пасхалія за якою живе римо-католицька церква, Григоріанська пасхалія, вона теж є недосконала. Теж має свої плюси та мінуси. І якраз, готуючись до ювілею Нікейського собору, який будемо святкувати у 2025-му році, сьогодні ведеться праця в діалозі між Римом і Константинополем ведеться праця, дискусія над спільною оновленою пасхалією для того, щоб можна було усім християнам цілого світу святкувати Пасху в один день», – сказав Блаженніший Святослав.

Митрополит зазначив, що УГКЦ наразі вирішила зачекати з цим питанням. Адже навіть коли церква перейде на Григоріанський календар для нерухомих свят, все ж таки залишаючи актуальну пасхалію, вона буде святкувати Пасху з усіма церквами Візантійської традиції.

«Очевидно, було вже багато пропозицій зробити одним махом все, перейдемо на ту пасхалію, за якою живе римо-католицька церква. Але велика частина владик говорила про те, що можливо нам не треба вносити в наше літургійне життя додаткові труднощі та розподіли. Нам треба так мудро підійти до питання календаря, щоб він нас більше не роз'єднував, а навпаки об'єднував. Спостерігаючи за тим, як живе православна церква в різних країнах світу, вони в багатьох зробили цей перший крок для нерухомих свят, але пасхалія у всіх є ця стара. І ми вирішили залишитися разом з ними», – додав він.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Греко-Католицька церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної пасхалії. Глава УГКЦ розповів, що календарна реформа УГКЦ матиме два етапи. Зараз зроблено перший етап, а вже другий – стосуватиметься Пасхи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: