Глава УГЦК пояснив свої слова про створення «єдиного Київського патріархату»

Глава УГЦК пояснив свої слова про створення «єдиного Київського патріархату»
Архієпископ Святослав вважає, що ПЦУ і УГКЦ залишаючись собою, повинні співпрацювати – в ім’я добра українського народу

«Зближення православ’я і католицької церкви – у контексті вселенського руху з відновлення єдності Христової церкви», - зазначив Блаженніший Святослав

Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський — предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) прокоментував свою попередню заяву про можливе єднання греко-католицької та православної церкви в Україні. Архієписком вважає, що потрібно розрізняти два поняття: єднання і об’єднання. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

За словами очільника УГКЦ, об’єднання – це те, що сьогодні відбулося в лоні українського православ’я, коли було створено нову структуру з помісним статусом.

«Натомість коли йдеться про «протягнуту руку», ми говоримо про єднання. Тобто, залишаючись собою, ми можемо і повинні співпрацювати – в ім’я добра українського народу, в ім’я правди, в ім’я пошуків вселенського єднання з християнами, яке ми називаємо екуменічним рухом», - зазначив митрополит Святослав.

Водночас, голова греко-католиків України розповів, що зараз вони шукають шляхи до відновлення єдності в межах нині поділеної Київської церкви, що колись народилася в хрещальних водах Дніпра.

«Це цілком в контексті сучасного вселенського руху з відновлення єдності Христової церкви, зближення православ’я і католицької церкви. УГКЦ є учасником такого діалогу. До речі, Московський патріархат повністю вийшов з цього руху, бо на засіданні Священного синоду РПЦ задекларував, що не братиме участі в жодній інституції, в жодному міжправославному заході, де представники Вселенського патріархату головують або співголовують», - пояснив митрополит Святослав.

Очільник греко-католицької церкви в Україні стверджує, що екуменічний рух вселенського масштабу сьогодні є фактом.

«Його вже не можна зупинити. Ось чому дуже важливо, щоб наша церква-сестра, Автокефальна православна церква України, долучилася до нього», - наголосив митрополит Святослав і додав, що пошук вселенської єдності між католицькою і православною церквами дуже динамічний в Україні.  «Це не є утопією, як дехто називає. Це є метою екуменічного руху. Це є виконанням заповіді Христа, де «всі єдино будуть», - запевнив керівник Греко-католицької церкви в Україні.

«Недаремно святий Папа Іван Павло ІІ колись назвав Україну «лабораторією екуменізму», - нагадав голова УГКЦ.

Звичайно, на думку очільника УГКЦ, кожна помісна церква у своєму розвитку намагається прийти до патріархату.

«І Автокефальна православна церква України, яка є церквою митрополичого статусу, найочевидніше буде розвиватися до патріаршої гідності», - зазначає митрополит Святослав.

Нагадаємо, 5 січня у Стамбулі проходила церемонія підписання Томосу про автокефалію Української православної церкви. Томос було підписано Вселенським патріархом у Соборі святого Георгія під час архієрейського служіння.

6 січня у Соборі святого Георгія на Фанарі відбулася церемонія вручення Томосу про автокефалію Православної церкви України.

7 січня у Софії Київській пройшла святкова Різдвяна божественна літургія, на якій вперше показали Томос про автокефалію. Відео церемонії можна подивитися тут.

А вже 9 січня у Стамбулі Томос підписали усі члени Синоду Вселенського Патріархату (фото).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: