На Львівщині місцеві жителі понівечили середньовічну пам’ятку

На Львівщині місцеві жителі понівечили середньовічну пам’ятку
Місцеві жителі обурені втручання у їхнє право встановлювати на своїй землі важливі для них скульптури

Директор заповідника «Стільське городище» вважає, що роботи проведені поблизу пам'ятки змінили її унікальний вигляд

У Львівській області жителі села Дуброва вирішили біля середньовічної пам’ятки  VIII-X століття Стільського городища встановити скульптуру Богоматері. Про це повідомляється на сторінці Львівське Опілля у Facebook.

Археологи зазначають, що Стільське городище – це столиця середньовічної Білої Хорватії. Біла Хорватія (прадавня батьківщина сучасної Хорватії) і саме це село було її столицею. Тут вирувало життя у VIII-X столітті.

Директор заповідника «Стільське городище» пан Орест Корчинський, який і відкрив цю пам’ятку,  вважає, що ставити тут скульптуру не надто доцільно, бо роботи проведені поблизу Городища змінили його унікальний вигляд.

1_22

«Впритул до Стільського Городища зробили великий насип, де і поставили фігуру Матінки Божої. Роботи не є санціонованими ані місцевою ОТГ, ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади. При цьому, жодної реакції з боку обласної влади досі немає.
Такі роботи спотворюють унікальний вигляд середньовічного городища. Городище – історико-культурний заповідник, пам’ятка археології національного значення», - зазначають активісти у соцмережі.

screenshot_4_04

Археологи та активісти вимагають розслідування та збереження унікального вигляду пам’ятки, проте місцеві жителі обурені  втручанням у їхнє «право встановлювати «на своїй землі» все, що вони вважають важливим».


До відома, на сьогодні на місці Стільського городища  збереглося чимало пам’яток історії: скелі, печера, підземні лабіринти, які  археологи досліджують понад 30 років. Площа колишньої столиці Білої Хорватії, за даними досліджень, становила 250 гектарів, що свідчить про значний культурний розвиток слов’янського населення.

«Стільке Городище» - пам'ятка археології національного значення. У 2015 році Стільське Городище стало історико-культурним заповідником.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: