Остановитесь! Глава РПЦ Кирило зробив ще одну спробу завадити Томосу

Остановитесь! Глава РПЦ Кирило зробив ще одну спробу завадити Томосу

Кирило – Варфоломію: Остановитесь!

Кирило оспорює право Константинополя надавати автокефалію

Голова Російської православної церкви патріарх Кирило знову спробував втрутитися в українські церковні справи і написав відкритого листа Вселенському патріархові Варфоломію. З ним можна ознайомитись на сайті РПЦ.

У ньому Кирило звинуватив Константинопольський патріархат у незаконній спробі приписати собі володіння правом надавати автокефалію. Крім того, створення автокефальної церкви в Україні глава РПЦ назвав «легалізацією розколу в Україні».

Кирило похвалився недопуском УПЦ МП її ієрархів на Об’єднавчий собор, заявивши, що відсутність широкого представництва УПЦ МП на соборі не дає права Константинополю назвати його Об’єднавчим. Глава РПЦ характеризує його як «лжесобор».

«Ваші порадники запевняли Вас (Варфоломія – ред.), ніби єпископат Української православної церкви готовий підтримати політичний проект київської влади, ніби значна частина, десятки канонічних єпископів чекають лише Вашого благословення, щоб покинути свою Церкву. Я попереджав неодноразово, що Вас вводять в оману. Тепер Ви можете переконатися в цьому на власні очі», - вихваляється він.

Російський патріарх також фактично звинувачує Варфоломія у брехні, зокрема, коли Константинополь говорить про людей, що просили допомоги Константинопольської церкви в об’єднанні українського православ’я.

«У своїх рішеннях Ви (Варфоломій – ред.) посилаєтеся на волю православного народу України, який нібито просить про втручання Константинопольської церкви. Але саме воля переважної більшості духовенства та віруючих, справді церковних людей України спонукала єпископат Української православної церкви не відповідати на Ваші запрошення і відмовитися від участі в так званому «об'єднавчому соборі» українського розколу», - йдеться в листі.

В кінці Кирило просить Вселенського патріарха зупинити процес надання Українській православній церкві Томосу.

«Якщо ж Ви (Варфоломій – ред.) вчините відповідно до намірів, викладених у Вашому листі, то Ви назавжди втратите можливість слугуватиме єднанню святих Божих Церков, перестанете бути Першим в православному світі, що налічує сотні мільйонів віруючих, а завдані Вами страждання православних українців підуть за Вами на Страшний суд безстороннього Господа нашого і будуть свідчити перед Ним проти Вас. Всім серцем молюся, щоб цього не сталося. Ще не пізно зупинитися», - відзначив глава Російської православної церкви.

Кирило стверджує, що після Об’єднавчого собору «всі монастирі Вінницької єпархії та переважна більшість парафій разом з їх духовенством залишилися в підпорядкуванні нового канонічного архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія».

Нагадаємо, у Вінниці до Православної церкви України приєдналася парафія скельного Свято-Троїцького храму, розташованого у колишньому командному бункері радянської армії, у гранітних скелях на березі Південного Бугу.

Як повідомлялося, попри погрози священиків Московської церкви, жителі села на Волині приєдналися до ПЦУ.

Також у Чернівецькій області ще одна громада приєдналася до Православної церкви України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: