Загинув напередодні Дня народження. Згадаймо віцепрезидента Федерації шахів України Артема Сачука

Загинув напередодні Дня народження. Згадаймо віцепрезидента Федерації шахів України Артема Сачука
У перші дні великої війни Артем зголосився у ЗСУ добровольцем
фото з відкритих джерел

До початку повномасштабної війни чоловік працював проєктним менеджером в офісі реформ Кабінету міністрів та мав власний бізнес

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Артема Сачука.

26 листопада цього року на війні загинув віцепрезидент Федерації шахів України, бізнесмен, проєктний менеджер Офісу реформ Кабміну Артем Сачук.

Артем добровільно приєднався до ЗСУ у перші ж дні повномасштабного вторгнення
Артем добровільно приєднався до ЗСУ у перші ж дні повномасштабного вторгнення
фото з відкритих джерел

Артем Сачук народився у 1984 році в Магаданській області. Коли йому було шість років, родина приїхала до Житомира. Після початку повномасштабної війни Сачук пішов добровольцем у ЗСУ, а його дружина з дітьми поїхали за кордон.

Артем з доньками
Артем з доньками
фото з відкритих джерел

38-річний Артем був успішним управлінцем, який від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну добровольцем пішов на фронт. Костюм довелося змінити на мультикам, а шахову дошку – на окоп. За майже два роки служби він встиг змінити чимало армійських посад, отримати нагороду, але на досягнутому зупинятися не планував. Ендшпіль (фінальна частина шахової партії – «Главком») застав його раптово, як зазвичай і буває на війні.

27 листопада Артему мало б виповнитися 39 років
27 листопада Артему мало б виповнитися 39 років
фото з відкритих джерел

Його називали інтелектом, совістю нації... Сачук був помітною персоною на Житомирщині. У 2020 році він відкрив у місті дитячий садок, бо, як зауважив сам, хотів, щоб діти ходили у найкращий заклад з можливих. Це бажання особливо загострилося з народженням доньок. 

Артем Сачук з дітьми
Артем Сачук з дітьми
фото з відкритих джерел

Паралельно з бізнесом Артем активно займався розвитком рідної Житомирщини. З 2017-го  він очолював Житомирську Агенцію регіонального розвитку Житомирської області. На посаді Сачук організовував проєкти для підсилення реформи децентралізації й розвитку Полісся. Артем займався комунікацією з інвесторами, яких міг би зацікавити регіон. Виразною рисою Сачука-керівника була його феноменальна математична пам’ять. 

Кожну цифру, кожен об’єкт, бізнес-складову він тримав у себе в голові. Йому не потрібні були папірці, щоб запам’ятати всі деталі проєкту, обговорити на зустрічі нагальні питання і розпланувати подальші кроки для досягнення цілей. Він був феноменально розумним. Після закінчення контракту з Агенцією Сачук розпочав роботу на посаді проєктного менеджера Офісу реформ Кабінету міністрів України. «Артем сумлінно займався впровадженням економічних реформ і вірив у необхідність розбудови промисловості України. Країна втратила розумного, порядного та чесного чоловіка, який багато зробив для її розвитку. Й зробив би ще більше», – написав колега Сачука Максим Гардус.

До початку повномасштабної війни працював проєктним менеджером в офісі реформ Кабінету міністрів та мав власний бізнес
До початку повномасштабної війни працював проєктним менеджером в офісі реформ Кабінету міністрів та мав власний бізнес
фото з відкритих джерел

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Артем пішов на війну добровольцем. Як виявилося, колеги Сачука, зокрема Артем Трохимишин з Агенції розвитку Житомирської області, умовляв його повернутися до роботи у сфері економіки, але Артем обрав шлях воїна.

«Я прокинувся вранці в Києві, були сирени. Перший день я просто спостерігав, що відбувається. Потрібно було приймати рішення», – пригадував Артем.

Загинув напередодні Дня народження. Згадаймо віцепрезидента Федерації шахів України Артема Сачука фото 1
фото з відкритих джерел

У перші дні чоловік приїхав зі столиці до Житомира і через день пішов до військкомату. У дві частини не взяли, бо не мав військового досвіду. І вже з третього разу, через тиждень, призвали до війська. Артем каже, що до військової служби адаптувався швидко – допоміг туризм, яким він займався в дитинстві.

Загинув напередодні Дня народження. Згадаймо віцепрезидента Федерації шахів України Артема Сачука фото 2
фото з відкритих джерел

«Десь через тиждень відбувся ракетний обстріл, і наше наметове містечко було знищене. Фактично другий тиждень ми жили в лісі. Спали при -8 градусах на землі на карематах у спальниках, голову накривали просто покривалами», – розповідав Артем Сачук.

Перший допис у Facebook Артема після 24 лютого 2022 року був зверненням до шахової спільноти. На правах віцепрезидента Федерації шахів України він звернувся до Європейського шахового союзу з вимогою засудити позицію Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) на рахунок вторгнення Росії. Про російський вплив на ФІДЕ Укрінформу розповідав український гросмейстер Андрій Баришполець. З того часу ситуація не змінилася, а росіянин Аркадій Дворкович залишився на посаді очільника Міжнародної федерації.

В усіх наступних дописах Сачук був у військовій формі, хоч й описував події на фронті відповідно до шахової, а не воєнної енциклопедії. У квітні 2022-го він писав про мітельшпіль у війні, акцентуючи на важливості логістики у війську. З огляду на сьогоднішні події, стає зрозуміло, що з періодом «партії» Артем не прогадав, але не очікував, що він затягнеться аж настільки.

Країна втратила розумного, порядного та чесного чоловіка, який багато зробив для її розвитку
Країна втратила розумного, порядного та чесного чоловіка, який багато зробив для її розвитку
фото з відкритих джерел

Артем марив шахами, грав у шахи, учив шахам охочих протягом всієї війни. Доля військового зводила його з товаришами, з якими у дитинстві разом до однієї секції ходили. Навіть під час свого звільнення Сачук організовував шахові турніри для дітей, щоб на прикладі гри пояснити тонкощі планування й стратегії у війні. Він вірив у здатність розумних людей побудувати розумну країну.

Артем на фронті грає у шахи з побратимом
Артем на фронті грає у шахи з побратимом
фото з відкритих джерел

«Я шахи використовую для того, щоб пояснювати бойові порядки і порядок дій підрозділу в тій чи іншій ситуаціях, тому що у військо приходять люди з різним рівнем освіти і різним світосприйняттям. Є люди аудіали, які сприймають на слух, є візуали, яким потрібно дивитися і є кінестетики, яким потрібно спробувати», – казав військовий.

Сачук грав у шахи буквально всюди, куди можна принести дошку й фігури. Інколи про улюблену гру доводилося лише говорити, проводжаючи колег по цеху на передову. Саме такою видалася зустріч Артема з гросмейстером Ігорем Коваленком на одному з українських вокзалів.

За шахами Артем встиг також поговорити з тоді ще заступником міністра молоді та спорту України Матвієм Бідним під час перебування у Києві. Очікувано обговорили санкції проти росіянина Дворковича і розвиток шахів в Україні. 

Протягом служби, за словами самого віцепрезидента Федерації шахів України, він встиг попрацювати як командир взводу-викладач, зампотех ЗМР, ТВО командир роти, зампотех БТГр, ТВО начальника служби ракетно-артилерійського озброєння. Кількість посад яскраво характеризує характер Артема.

Загинув напередодні Дня народження. Згадаймо віцепрезидента Федерації шахів України Артема Сачука фото 3
фото з відкритих джерел

«Життя вирувало навколо нього та він був активним у житті. Артем був у пошуку нового, багато вчився, досліджував, створював, розвивав. Розумний, освічений, життєрадісний, спортивний. У нього завжди були усміхнені очі, наповнені позитивом», –  написав ректор Житомирської політехніки Віктор Євдокимов.

Артем Сачук з сімʼєю
Артем Сачук з сімʼєю
фото з відкритих джерел

Дружина Катерина написала: «Ти – неймовірно щедрий, розумний, кмітливий, цілеспрямований. Ти – людина з чистим серцем та чесними намірами. І це підтвердять тисячі твоїх знайомих, друзів та колег! Я пишаюсь тобою і твоїм життям!».

27 листопада Артему Сачуку мало виповнитися 39 років.

«Я вважаю, що війна надовго. Мої очікування, що ще десь два з половиною або три роки ми воюватимемо в цій фазі, і я передбачаю, що через років 10 ми матимемо повторення агресії», – казав Артем у 2022 році...

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Читайте також: Готував на позиціях смаколики для побратимів. Згадаймо Олександра Ращупкіна

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Валерія навчалася в коледжі та працювала у піцерії
Загинула через ворожий удар по піцерії у Краматорську. Згадаймо 17-річну Валерію Сімоннік
Бойова медикиня Надія Смук
Після останнього дзвоника пройшла курси та пішла служити. Згадаймо вчительку Надію Смук
Віталій багато тренувався та вчився, аби потрапити до спецпідрозділу КОРД (корпус оперативно-раптової дії) – там був кінологом
«Я врятую світ і повернуся». Згадаймо поліцейського Віталія Сагайдака
Роман з дитинства мріяв стати військовим
До останнього прикривав відступ побратимів. Згадаймо Героя України Романа Русника
Андрій 10 місяців вважався зниклим безвісти
Був улюбленим студентом Ганни Маляр. Згадаймо Андрія Соскіду, який боронив Маріуполь
Спортсмен віддав життя за незалежність України
В останню мить свого життя біг до пораненого бійця. Згадаймо хокеїста та вчителя Олексія Логінова
Сергій грав на позиції воротаря на аматорському рівні
Від вчителя та футбольного тренера до військового. Згадаймо Сергія Чмиря
Льоша навчався у першому класі та мріяв стати футболістом
Ворожа ракета влучила у будинок. Згадаймо семирічного Олексія Бондаря та його рідних
У рідному селі Анну запам’ятали як усміхнену, життєрадісну, небайдужу до людського горя та біди людину
Подалася до лав ЗСУ ще у 2016 році. Згадаймо Анну Ярмуратій
Дата публікації новини: