Польща допомагає психіатричній лікарні на сході України

Польща допомагає психіатричній лікарні на сході України
До лікарні потрапляють хворі, які загубилися під час обстрілів та втратили документи

МЗС Польщі виділило 30 тис. євро для психіатричної лікарні у Луганській області

Міністерство закордонних справ Польщі пожертвувало 30 тис. євро на допомогу для психіатричної лікарні у місті Сватове Луганської області на сході України. Про це повідомляє «Польське радіо».

Ця психіатрична лікарня знаходиться на контрольованій Україною частині Луганської області. Сюди потрапляють люди, які постраждали від війни. Це єдиний подібний центр, що працює в регіоні.

«На вибір цього місця як найліпшого пункту для поліпшення доступу до психіатричної допомоги вплинуло розташування лікарні. Вона знаходиться на безпечній відстані від зони бойових дій, але достатньо близько, аби приймати пацієнтів з тих теренів, також з окупованої сепаратистами території», - сказала радниця-посланниця Посольства Республіки Польща у Києві Йоанна Юревич.

«До нас потрапляють хворі, котрі загубилися під час обстрілів та втратили документи. Трапляється, що вони знають тільки своє ім’я, і тому їхню особу встановити неможливо. У 2014 році до нас евакуювали пацієнтів з психіатричних лікарень у Луганську. Родини тих людей залишилися на окупованих теренах і з ними немає контакту», - сказала ординаторка одного з відділень лікарні Олена Ямпольська.

За словами лікаря, число пацієнтів лікарні залежить від ситуації на передовій. У періоди, коли бої припиняються, деяких пацієнтів забирають їхні родини. Коли ситуація загострюється, у лікарні може перебувати навіть тисяча людей.

За кошти МЗС Польщі вдалося придбати терапевтичне та реабілітаційне обладнання, відремонтувати та умеблювати два приміщення у лікарні, створити кімнату для арттерапії, а також провести вишколи персоналу експертами з Польщі.

За словами Ямпольської, вишколи - особливо важливі для лікарів.

«Це чудово, що хоча би протягом декількох днів ми могли порівняти свій досвід зі знанням фахівців, котрі займаються лікуванням травм. Українська психіатрія у цій сфері є далеко за Європою», - сказала лікарка. Вона висловила надію на продовження співпраці з Польщею у майбутньому.

Цей проект є продовженням попередньої роботи МЗС Польщі, наприклад, повне оснащення обладнанням для лапороскопії відділення хірургії лікарні в місті Рубіжне, де перебуває 6 тис. тимчасово вимушених переселенців із зони бойових дій, а також вишколи у Варшаві для українських психологів та психіатрів у сфері лікування посттравматичного стресового розладу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: