Працював у мерії Любліна, але повернувся захищати Україну: 40 днів із загибелі Миколи Мялковського

Працював у мерії Любліна, але повернувся захищати Україну: 40 днів із загибелі Миколи Мялковського
Миколу Мялковського відмовлялися брати до війська через молодий вік, але він приєднався до добровольчого батальйону
фото з відкритих джерел

У перший день великої війни чоловік повернувся на Батьківщину

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Миколу Мялковського.

28-річний молодший сержант Микола Мялковський з Луцька загинув на війні 4 грудня 2023 року. «Мій син загинув як Герой під час виконання священного обовʼязку за свободу України. Це дуже дорога ціна для мене. Єдиний, найкращий в світі син! Він у перший день війни написав заяву на роботі в Люблінській міській раді і приїхав на захист додому. Це для мене подвиг і рішення справжнього чоловіка. Серце моє розбите. Ти завжди був для мене прикладом і натхненням», – повідомила про загибель воїна мама Тетяна Мялковська.

Микола Мялковський з мамою
Микола Мялковський з мамою
фото з відкритих джерел
Працював у мерії Любліна, але повернувся захищати Україну: 40 днів із загибелі Миколи Мялковського фото 1
фото з відкритих джерел

Мати захисника – відома у Луцьку і в Україні художниця, членкиня Національної спілки художників України, арттерапевтка. Останні кілька років працювала з дітьми загиблих героїв.

Микола Мялковський з мамою
Микола Мялковський з мамою
фото з відкритих джерел

Микола вивчав культурологію в Національному університеті «Острозька академія», а згодом продовжив навчання у Польщі – у Люблінському католицькому університеті. Працював у департаменті стратегії та підприємництва мерії міста Люблін.

Працював у мерії Любліна, але повернувся захищати Україну: 40 днів із загибелі Миколи Мялковського фото 2
фото з відкритих джерел

«Микола Мялковський – один із найкращих студентів Острозької академії. Він культуролог і вибрав нашу академію, бо його мама-художниця хотіла цього. Коли потрібна була якась допомога в нашому музеї, Микола завжди допомагав. Він мав загострене відчуття справедливості. Памʼятаю, як він у 2014 році приїхав з київського Майдану на декілька днів до Острога, щоб хоч трохи поздавати іспитів і знову повертатися на Майдан. Його одяг був повністю просякнутий димом вогнів з Майдану, і жодна пральна машина вже з цим не справлялася. Так само й зі свободами, які продукував навколо себе Микола, не міг справитися жоден окупант. Лише вбивши, росіяни зупинили Миколу, але зупинити свободу вони не зможуть», – пригадав керівник арткластеру Острозької академії Микола Бендюк.

Микола родом із міста Луцьк, навчався в Острозькій академії
Микола родом із міста Луцьк, навчався в Острозькій академії
фото з відкритих джерел

«Я Колю пам'ятаю з його студентських років, з молодших курсів. Він був геть дитиною. Високою, кремезною дитиною. І зовсім непомітно, принаймні для мене, за кілька років став дорослим, чоловіком.  З Колею завжди було цікаво і приємно поговорити. Красень, у голові якого були правильні думки. Останній раз я зустрічалася з ним в кафе у Рівному у 2017 році. Тоді ми говорили про майбутнє та перспективи», – зазначила викладачка Марія Петрушкевич. Вона додала, що Микола був справжнім патріотом і людиною з великої літери.

Працював у мерії Любліна, але повернувся захищати Україну: 40 днів із загибелі Миколи Мялковського фото 3
фото з відкритих джерел

Микола готувався, що коли розпочнеться повномасштабна війна, він поїде боронити Україну. 24 лютого 2022 року чоловік востаннє бачився зі своїми люблінськими колегами.

«Коли почалася повномасштабна війна, я підсвідомо знав, що треба робити. Однак 24 лютого 2022 року мені все одно довелося піти на роботу. Пам’ятаю, що було важко зосередитися. Але вже тоді я знав, що повинен передати свої обов’язки іншим працівникам. Люди, з якими я працював, поставилися до всієї ситуації з великим розумінням. З бюрократичної точки зору це теж було непросто – коли хтось раптово звільняється. Це пов’язано з певними труднощами. Того дня я, як завжди, працював до 15:30, а потім пішов додому, зібрався і поїхав на автовокзал», – згадував перший день війни Микола Мялковський.

З початком повномасштабного російського вторгнення уродженець Луцька залишив державну роботу в Польщі й повернувся захищати Україну
З початком повномасштабного російського вторгнення уродженець Луцька залишив державну роботу в Польщі й повернувся захищати Україну
фото з відкритих джерел

«У мені глибоке відчуття несправедливості. Коли ворог атакує твою батьківщину, природною реакцією є зробити крок уперед і вдарити його. Ми знаємо з історії, що Російська Федерація розуміє тільки мову сили. Тому найбільш природною поведінкою є взяти до рук зброю і показати їй правильне місце», – розповідав в інтерв’ю Микола. 

28-річний молодший сержант Микола Мялковський
28-річний молодший сержант Микола Мялковський
фото з відкритих джерел

«Залишив все своє спокійне життя в Польщі, щоб от просто захистити від ворога нас. Завдяки моєму братові і таким, як він – ворог там, де він є. Ворог не в Луцьку, не на заході України. Ми його стримуємо і я дуже дякую всім захисникам», – зазначила сестра військового Катерина Олійник.

Працював у мерії Любліна, але повернувся захищати Україну: 40 днів із загибелі Миколи Мялковського фото 4
фото з відкритих джерел

В Україні чоловіка відмовлялися брати до війська через молодий вік, але він приєднався до добровольчого батальйону й на війну потрапив у лавах 100-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ.

«Коли я потрапив на Схід, почав виконувати бойові завдання і побачив війну та смерть людей, то тоді я зрозумів, що я на своєму місці», – розповідав Микола Мялковський.

Друзі та знайомі згадують, що Микола був багатогранною людиною. Він малював разом із мамою, любив шахи, займався спортом, грав на скрипці та співав у церковному хорі.

Миколу згадують як талановиту, розумну та інтелігентну людину
Миколу згадують як талановиту, розумну та інтелігентну людину
фото з відкритих джерел
Працював у мерії Любліна, але повернувся захищати Україну: 40 днів із загибелі Миколи Мялковського фото 5
фото з відкритих джерел

«Він був освіченим, стильним. І абсолютно не зашореним, без тупих стереотипних жартів та з дуже ясною головою. Сам з Луцька, син художниці, про котру часто розповідав.  До такого хотілося тягнутися, але, ясно що, я йому того не казав, бо є ієрархія – він молодший. Але дідівщини не було – він часто заходив у наші старшацькі кімнати. І ми навіть ділилися їжею, наприклад, ковбасою», – пригадав знайомий героя Андрій Сеньків. 

28-річний уродженець Луцька Микола Мялковський
28-річний уродженець Луцька Микола Мялковський
фото з відкритих джерел
Працював у мерії Любліна, але повернувся захищати Україну: 40 днів із загибелі Миколи Мялковського фото 6
фото з відкритих джерел

Микола не встиг створити своєї сім’ї, але мав кохану дівчину Анастасію. «Ти моя Гордість. Ти неймовірний. Мій Герой, мій коханий. Моя підтримка та опора. Моя сила й дух. Таких, як ти, не буває. Я завжди пишалась тобою, твоєю мужністю, силою, цілеспрямованістю, відвагою, хоробрістю. Твоєю красою, твоєю добротою. Ти був та є справжнім прикладом для мене та всіх нас, і я завжди тягнулась за тобою. Я захоплююсь тобою. Так не мало бути, ти заслуговуєш на щасливе життя. Бо Ти – цвіт нашої нації. Ти наша гордість. Я знаю, що відтепер ти зі мною навіки. Я відчуваю тебе поруч, я відчуваю тебе всередині. Я відчуваю твою любов та тепло, я відчуваю твої обійми. Я вірю, що одного дня я все ж прокинусь з цього жахливого сну і почую знову: «Доброго ранку, моя крихітка». Моє серце та душа болить…», – написала дівчина. 

Максим Мялковський з коханою
Максим Мялковський з коханою
фото з відкритих джерел

Після війни Микола мріяв прогулятися Любліном, зайти у свою улюблену кав’ярню та побачитися з друзями. Утім, його мріям не судилося здійснитися...

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Читайте також: Повернувся з Польщі, щоб захищати Батьківщину. Згадаймо Вадима Ангела

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Раніше Артем служив у президентському полку
Хвилина мовчання: згадаймо Артема Вакулінського, який ціною життя врятував побратима
Тарас Жеребецький був депутатом Львівської районної ради і головою фракції «Європейська солідарність»
Депутат, який двічі воював з окупантами. Згадаймо Тараса Жеребецького
Вадим Благовісний ціною власного життя заплатив за нашу свободу та незалежність
Загинув за тиждень до дня народження. Згадаймо Героя України Вадима Благовісного
Батько власноруч копав могилу для сина та був на його похороні сам, без рідних
Окупанти розстріляли дитину під час евакуації. Згадаймо 12-річного Владислава Магдика
Перед 24 лютого 2022-го Євген Олефіренко зробив лазерну корекцію зору та записався до тероборони
Зберіг життя всіх своїх хлопців, але загинув сам. Згадаймо Євгена Олефіренка
У 2021 році В'ячеслав Радіонов брав участь у військовому параді з нагоди 30-ї річниці незалежності України
Ціною свого життя врятував авіабригаду. Згадаймо Героя України В'ячеслава Радіонова
Тетяна Виноградська 10 років стояла на варті чернігівського прикордоння
Загинула під час охорони державного кордону. Згадаймо Тетяну Виноградську
Іван Тимців боронив країну у складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади
Відстоював незалежну Україну ще з часів Революції гідності та АТО. Згадаймо Івана Тимціва
Тімур та Тетяни Козирєви загинули 14 березня 2022 року
Намагалися втекти з окупації на Київщині. Згадаймо однорічного Тімура Козирєва та його маму
Дата публікації новини: