Україна подасть до ЄСПЛ міждержавну заяву щодо звільнення моряків 7 січня

Україна подасть до ЄСПЛ міждержавну заяву щодо звільнення моряків 7 січня
Якщо рішення Євросуду буде на користь України, то формою виконання рішення буде звільнення моряків

Заява стосується виконання чи невиконання Росією обов’язків, відповідно до Європейської конвенції

Україна подасть 7 січня повноцінну заяву до Європейського суду з прав людини з вимогою звільнення захоплених Росією українських моряків. Про це розповів заступник міністра юстиції України -уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Лещина.

За словами Лещина, Україна встигає подати заяву.

«Потрібно подати заяву до 7-го, от 7 січня і подамо. Заява стосується виконання чи невиконання обов’язків, відповідно до Європейської конвенції. Тобто, чи дотримується Росія прав людини, що передбачені в конвенції. Вимога буде визнати, що Росія порушує конвенцію, утримуючи моряків», - повідомив Лещина.

Формою виконання позитивного рішення ЄСПЛ буде звільнення моряків.

«Якщо рішення буде на користь України, формою виконання рішення буде звільнення моряків. Але я не знаю, чи напише Європейський суд прямо у рішенні, що в якості окремих заходів індивідуального характеру звільнити їх безпосередньо. Ми будемо це вимагати, але наскільки це можливо на практиці? До сьогодні таких випадків ще не було, щоб суд так прямо писав. Але ми сподіваємось», - додав він.

25 листопада в Азовському морі прикордонні катери ФСБ Російської Федерації відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил України. Командування ВМС повідомляло, що росіяни стріляли на ураження. Три кораблі українських ВМС захоплені російським спецназом.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель під час телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним закликала його звільнити з-під варти українських моряків, які були захоплені російською стороною поблизу Керченської протоки.

Окрім того, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію дати пояснення щодо захоплення українських моряків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: