В Академії наук пояснили, чому вирішення питання автокефалії життєво необхідне для України

В Академії наук пояснили, чому вирішення питання автокефалії життєво необхідне для України

Релігієзнавець Олександр Саган

«Канал російського духовного впливу на наших людей залишається відкритим»

Вчений-релігієзнавець, провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Сковороди НАН України Олександр Саган пояснив, чому вирішення питання автокефалії життєво необхідне для України. Своє бачення Саган висловив у інтерв’ю «Главкому».

«Канал російського духовного впливу на наших людей залишається відкритим. Фактично йдеться про маніпулювання громадською думкою з боку ідеологів «руського міра» через УПЦ МП. Ті процеси, які ми сьогодні називаємо антиукраїнськими або «ватними», якщо користуватися сленгом, значною мірою нав’язуються через цей канал», - сказав Саган.

Науковець підкреслює, що всі держави свого часу надзвичайно уважно ставилися до питання т. зв. духовної безпеки.

«Візьмемо Сербію чи Болгарію, чи Московію. Як тільки вони отримували політичну незалежність, одразу ставилося питання автокефалії православної церкви. Наприклад, Сербія робила це тричі, бо тричі втрачала свою політичну незалежність. 23 роки  церква навіть була під анафемою (відлученням від православної спільноти). Болгарія теж тричі відновлювала свою автокефалію. 72 роки під анафемою були не тільки клір, а й вірні церкви. Московія 141 рік чекала свого церковного визнання. Але що об’єднує ці та інші православні країни? Передусім - єдність позиції вірян і політичної влади у необхідності повної незалежності (автокефалії) своєї церкви і її визнання у Вселенському православ´ї», - пояснює Саган.

На жаль, за його словами, в Україні такої єдності протягом 27 років незалежності не маємо. «Москва (церковна і політична) уважно стежить, щоб і не було. Тому ми й пожинаємо плоди такої розрізненості – втрата території, війна тощо», - резюмував науковець.

Нагадаємо, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент Петро Порошенко заявив, що він та ієрархи УПЦ КП та УАПЦ вирішили офіційно звернутися до вселенського патріарха Варфоломія І з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні і просять парламент підтримати це звернення. 

Верховна Рада у четвер, 19 квітня, розглядатиме звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія І щодо створення в Україні єдиної помісної православної церкви.

Порошенко розраховує, що рішення щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні буде прийняте до 1030-річчя Хрещення України-Русі.

Читайте також: Олександр Саган: Помісна церква – нині це життєва необхідність для України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: