Утік з університету на другому курсі й пішов на фронт. Згадаймо захисника Маріуполя Віталія Трухана

Утік з університету на другому курсі й пішов на фронт. Згадаймо захисника Маріуполя Віталія Трухана
Війна для Віталія почалася ще після Майдану, коли воїну було лише 19 років
фото з відкритих джерел

«Я обов’язково повернуся, я не можу померти», – писав військовий дружині

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Віталія Трухана.

Він проміняв спокійне студентське життя на війну, захоплювався сноубордингом, багато читав, мав свої – доволі мудрі думки про життя. А ще він знав чимало кумедних історій. Мова йде про справжнього відчайдуху, істинного патріота, веселого, життєрадісного і мудрого бійця Віталія Трухана. У найгарячіший період на Донбасі він одним із перших пішов на війну. 

Свій вибір боронити країну від загарбників Віталій зробив ще на самому початку війни у 2014-му
Свій вибір боронити країну від загарбників Віталій зробив ще на самому початку війни у 2014-му
фото з відкритих джерел

Головний сержант Віталій Трухан загинув у бою 12 березня 2022-го під час оборони міста Маріуполь від російських окупантів. Воїну було 27 років.

Віталій народився в Чернігові. Навчався в місцевому 15-му ліцеї. Потім вступив до Харківського національного університету цивільного захисту населення на спеціальність «рятувальник». Завершити навчання не встиг – у 2014-му прийняв рішення обороняти Україну від російських окупантів і поїхав в зону АТО у складі батальйону «Чернігів».

На другому курсі перед однією з вечірніх перевірок в казармі він зібрав речі у мішок з-під борошна і втік. Тоді Віталій був 19-річним студентом Харківського національного університету цивільного захисту населення. До навчання він так і не повернувся. Віталій поїхав воювати за Україну. За рік вступив до «Азову» і переїхав до Маріуполя на Донеччині. Відтоді не покидав службу.

«Я збираю свої речі в академії у мішок з муки та вночі перед вечірньою перевіркою дезертую. Друзям з академії скидаю смс, що поїхав у Донецьк. Мене шукають на вокзалах. А я домовляюсь з водієм і за 150 грн виїжджаю з Харкова у багажному відсіку автобуса. Приїхавши додому побачив мати у сльозах, вмовляла поїхати назад на навчання. Але я твердо вирішив, що вже буду воювати», – ділився Віталій.

«Першою емоцією був страх. Найбільше боявся, що не доїдемо до АТО і на нас влаштують засідку. Про війну мені особливо нема чого розповісти. Був багато де. Пощастило, що не потрапив до Іловайська та Дебальцевого», – розповідав боєць.

У вільний час Віталій любив кататися на сноуборді, грати в комп’ютерні ігри, їздити на велосипеді, займатися віндсерфінгом. Багато читав про ведення бойових дій. Йому подобалася фантастика – однією з улюблених книжок була «Дюна» Френка Герберта. Останнім часом цікавився сонячними панелями – планував відкрити свою фірму.

«У дитинстві, як і всі хлопці захоплювався футболом, грав на комп’ютері, плестейшині, навіть на денді. Також пару років займався тайським боксом, але там особливих успіхів не досягнув. Зараз моє найбільше хобі – сноуборди. Маю у своєму арсеналі парочку. При можливості намагаюся відвідувати Буковель», – зазначав Віталій.

Віталій обожнював активний відпочинок
Віталій обожнював активний відпочинок
фото з відкритих джерел

«Він поспішав жити – брав від кожного дня максимум. У вихідні приділяв час своїм захопленням і родині. Я пишалася своїм чоловіком і казала: «У всіх 24 години на добу, а в нього набагато більше», – сказала дружина Марина Боднар.

Марина і Віталій віртуально зустрілися на сайті знайомств. На той час чоловік був у відпустці у рідному Чернігові. Запитав, як її знайти в Instagram і пообіцяв, що як тільки повернеться на службу до Маріуполя, одразу напише і вони обов’язково підуть гуляти. Так і сталося: Віталій і Марина зустрілися влітку 2019 року і з того часу не розлучалися. А через два тижні Віталій запропонував жити разом.

21 лютого 2022-го, за лічені дні до російського вторгнення, чоловік сказав Марині з дітьми їхати до його батьків у Чернігів. 

«Я обов’язково повернуся, я не можу померти», – писав Віталій дружині.

Чернігівець Віталій Трухан, а серед своїх «Біцуха» був старшим сержантом у батальйоні спецпризначення «Азов»
Чернігівець Віталій Трухан, а серед своїх «Біцуха» був старшим сержантом у батальйоні спецпризначення «Азов»
фото з відкритих джерел

З першого дня повномасштабного вторгнення росіян в Україну Віталій командував обороною північної частини Маріуполя у складі полку «Азов». Загинув під час бою.

«18 березня мені подзвонили з патронатної служби полку і повідомили про загибель чоловіка. Проте до літа, коли я змогла поговорити з побратимом, який був з ним на одній позиції, я все ще сподівалась, що це помилка. На жаль, дива не сталося», – розповіла Марина.

Аби вшанувати пам’ять Віталія Трухана, друзі намалювали мурал на стіні чернігівського ліцею, де він навчався.

Мурал у Чернігові
Мурал у Чернігові
фото з відкритих джерел

У Віталія залишилися батьки, дружина і двоє синів: старшому було майже два роки, молодшому – п'ять місяців.

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Читайте також: Повернувся з-за кордону, щоб боронити Батьківщину. Згадаймо Володимира Табака

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Святославу було 32 роки
Мріяв вигнати ворога з рідного Криму і загинув, рятуючи побратима. Згадаймо Святослава Алексапольського
Єва захоплювалася малюванням
Ворожа ракета зруйнувала дім. Згадаймо 8-річну Єву Смульську
Антон з дитинства мріяв стати льотчиком, як батько, і впевнено йшов до своєї мети
Один із найкращих льотчиків Повітряних сил. Згадаймо Антона Листопада
Масштабна хвилина мовчання: вшануймо загиблих захисників та цивільних
Масштабна хвилина мовчання: вшануймо загиблих захисників та цивільних
Олексій захищав Батьківщину ще з 2014-го, тоді отримав поранення
Солдат, який захищав Україну і танцював. Пам'яті Олексія Рубцова країна героїв
Дмитро загинув у 26 років
Відвів підбитий літак від села. Згадаймо пілота Дмитра Чумаченка
Марія була доброзичливою, позитивною та веселою
Російська ракета знищила багатоповерхівку в Дніпрі. Згадаймо 15-річну Марію Лебідь
Дворф мріяв одружитися та жити мирним життям
Замовив обручку, проте не встиг освідчитися нареченій. Згадаймо Олександра Барсукова
Олександра призвали на службу влітку 2023 року
Без батька лишися двоє однорічних малюків. Згадаймо матроса Олександра Яковцова
Дата публікації новини: