«Укренерго» не отримує достатньо коштів, бо НКРЕКП затвердило дефіцитний тариф на передачу – експерт

«Укренерго» не отримує достатньо коштів, бо НКРЕКП затвердило дефіцитний тариф на передачу – експерт
Прокіп: Фінансові проблеми «Укренерго» зумовлюють борги перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел

Прокіп: Регулятор підвищив тариф значно менше, аніж просила та обґрунтовувала «Укренерго»

Компанія «Укренерго» в І кварталі поточного року недоотримує кошти на свою діяльність та виконання зобов’язань через те, що в кінці 2022 року Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг затвердила занижений тариф на передачу електроенергії для компанії, заявляє Андріан Прокіп, експерт із енергетики Українського інституту майбутнього в Києві.

«Наскільки справедливо, що нещодавно затверджений НКРЕКП тариф на передачу електроенергії для державної НЕК «Укренерго» вочевидь є недостатнім для покриття витрат?», – пише Прокіп.

За його словами, Регулятор підвищив тариф значно менше, аніж просила та обґрунтовувала «Укренерго», яка теж зіткнулась із скороченнями обсягів передачі електроенергії, а отже, і тарифної виручки при значно вищих витратах. 

«Фінансові проблеми «Укренерго» зумовлюють борги перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ). А в умовах, коли Україна втратила доступ до Запорізької АЕС, три чверті потужностей ТЕС і третину ТЕЦ, саме ВДЕ відіграють важливу роль в енергозабезпеченні», – підкреслив Прокіп.

Він також нагадав, що починаючи із 13 лютого сонячна погода сприяла зростанню виробництва на сонячних електростанціях, що посприяло значному скороченню відключень електропостачання.

На думку експертів та інвесторів, Україна з 2020 року втрачає інвесторів, які могли б вкладати кошти в нову зелену енергетику, оскільки Міненерго, Комітет з питань енергетики у Раді та НКРЕКП доводять галузь до стану банкрутства низьким рівнем оплати за електроенергію.

За даними ДП «Гарантований покупець», станом на лютий 2022 року заборгованість «Укренерго» щодо послуги зі збільшення зеленої енергетики складає понад 13 млрд грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: