АМКУ не знайшов зловживань монопольним становищем у ДТЕК

АМКУ не знайшов зловживань монопольним становищем у ДТЕК
Енергетичні компанії не мають реальної ринкової влади, тому не можуть диктувати свої умови на ринку, не можуть обмежувати конкуренцію, не можуть впливати на ціну або створювати штучний дефіцит, - вважають в АМКУ

«На оптовому ринку електричної енергії відсутня монополія, оскільки жодна компанія-учасник ринку не має реальної ринкової влади», - йдеться у повідомленні

Антимонопольний комітет повідомить остаточне рішення у справі зловживання монопольним становищем на ринку виробництва електричної енергії 28 грудня. Про це йдеться у повідомленні прес-служби АМКУ.

«На оптовому ринку електричної енергії відсутня монополія, оскільки жодна компанія-учасник ринку не має реальної ринкової влади», - йдеться у повідомленні.

В АМКУ констатують, що ринок генерації електроенергії є високо центрованим: є великі продавці в особі «Енергоатому» і «ДТЕК», покупець – «Енергоринок» з часткою 100%.

При цьому компанії не мають реальної ринкової влади, тому не можуть диктувати свої умови на ринку, не можуть обмежувати конкуренцію, не можуть впливати на ціну або створювати штучний дефіцит.

Це пов'язано з тим, що діяльність компаній чітко регулюється: є типові договори і ліцензійні умови, обсяги визначаються балансами, тарифи встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), а ціни - правилами оптового ринку електроенергії (ОРЕ).

Крім того, всі оперативні команди і розпорядження оператора системи передачі підлягають безумовному виконанню всіма суб'єктами господарювання, об'єкти електроенергетики яких підключені до Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України.

Як повідомлялося, АМКУ на підставі звернень НКРЕКП почав в 2015 році розгляд справи про ознаки порушення компаніями ДТЕК «Дніпроенерго», ДТЕК «Східенерго» і ДТЕК «Західенерго» законодавства про захист економічної конкуренції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: