Асоціація водоканалів України вимагає терміново зібрати засідання РНБО через ситуацію з КП «Вода Донбасу»

Асоціація водоканалів України вимагає терміново зібрати засідання РНБО через ситуацію з КП «Вода Донбасу»
КП «Вода Донбасу» 50% своєї води подають на непідконтрольну територію, за яку ніколи не отримають гроші

Є загроза санітарної безпеки та життю великої кількості населення України, - Бабій

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) зобов'язана зібратися в терміновому порядку для врегулювання питання водопостачання у містах Донбасу, що відключені від води через борги за електроенергію КП «Вода Донбасу». Про це повідомила віце-президент Асоціації водоканалів України Ольга Бабій.

«Це питання глобального рівня, це питання ради - РНБО. Навіщо потрібна РНБО? Є загроза санітарної безпеки та життю великої кількості населення України. Тобто, в цьому випадку має бути скликана РНБО - це питання національної безпеки», - зазначила Бабій.

За її словами, йдеться про надання статусу «захищеного споживача» КП «Вода Донбасу», але для цього необхідна низка умов.

«По-перше, «визначити статус та надати статус захищеного споживача КП «Вода Донбасу» може тільки закон. Тобто, ця зміна можна внести через закон про ринок електроенергії і через закон про споживання, про ЖКГ. Жодні постанови Кабміну це не регулюють. Але їм мало надати статус «захищеного споживача», тому що це не вирішує проблему глобально. У чому глобальність проблеми КП «Вода Донбасу»? 50% своєї води вони подають на непідконтрольну територію, за яку ніколи не отримають гроші. Тобто, незалежно від того, який статус ми їм надамо, вони ніколи не отримають компенсацію за надану електроенергію. Тобто, тут треба вирішувати питання ширше. У рамках Нормандського або Мінського формату треба вирішувати питання компенсації нашому українському підприємству окупованою стороною цієї послуги. Тільки тоді це питання буде вирішене», - зазначила Бабій.

Віцепрезидент Асоціації водоканалів України вважає, що до моменту вирішення питання на законодавчому рівні Кабмін міг би надати кошти з держрезерву, щоб КП «Вода Донбасу» оплатив використану електроенергію.

На думку Бабій, якщо відключити повністю від електроенергії КП «Вода Донбасу», то автоматично відключається і водопостачання на непідконтрольних Україні територіях, що загрожує ескалацією конфлікту на Донбасі.

«Треба терміново збирати раду РНБО, що терміново дасть окремі доручення Верховній Раді, Кабінету міністрів України, які нормативні документи треба прийняти для того, щоб цю проблему вирішити вже зараз і для того, щоб прийняти рішення, яке в результаті дозволить вирішити цю проблему», - підкреслила Бабій.

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив забезпечити безперебійне водопостачання на Донбасі, надавши КП «Вода Донбасу» статус «захищеного споживача електроенергії». Нагадаємо, порядок отримання статусу захищеного споживача передбачає наявність окремої виділеної лінії подачі електроенергії і наявність фінансових гарантій, про надання таких фінгарантій прем'єр-міністром не згадувалося.

Нагадаємо, жителі Костянтинівки Донецької області вже місяць без води через відключення КП "Вода Донбасу" від електроенергії, люди перекривають дороги і мітингують.

Раніше жителі Донецької області звернулися з петицією до президента Володимира Зеленського з питання підключення до електроенергії КП «Вода Донбасу». 27 травня без води залишилися шість населених пунктів, в тому числі міста Бахмут і Соледар. Водопостачання з 23 травня припинилося в 16 населених пунктах Донбасу.

Питання водопостачання КП «Вода Донбасу» Кабінет міністрів розглядає з початку квітня 2019 року. Зокрема, Віце-прем'єр-міністр України і Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко за підсумками наради 3 квітня доручила МЕРТ (Міністерство економічного розвитку і торгівлі) надати державну допомогу (фінансування) КП «Компанія «Вода Донбасу» (у підприємства накопичені борги з оплати за використану електроенергію).

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: