Експерт: Кредит «Енергоринку» на погашення боргів перед ТЕС - виправдане і своєчасне рішення

Експерт: Кредит «Енергоринку» на погашення боргів перед ТЕС - виправдане і своєчасне рішення

Борги ДП «Енергоринок» перед тепловою генерацією становлять близько 9,3 млрд грн

Рішення уряду про виділення кредиту ДП «Енергоринок» на часткове погашення боргів перед ТЕС є виправданим і своєчасним рішенням. Про це пише політичний експерт, радник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Кулик.

Коментуючи ситуацію, що склалася із заборгованістю ДП «Енергоринок» перед генерацією, експерт зазначив, що поточна ціна вугілля, закладена в тарифі, нижча, ніж реальна його вартість на міжнародних ринках, і нижча, ніж вартість вугілля держшахт. «Колізія виникає швидше у компаній теплової генерації, які використовують вугілля для виробництва електроенергії. Тепер вони змушені купувати за світовою ціною (в районі 2500 грн/т) не тільки імпортне вугілля, а й продукцію державного вуглепрому. При цьому, згідно з чинною методикою розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії ОРЦ (відомої як Роттердам+), ціна вугілля для ТЕС покривається на рівні 2113 грн/т на калорійність 5200 ккал. Ця диспропорція пояснюється тим, що ціна вугілля в ОРЦ прямо не пов'язана з актуальними котируваннями біржових індексів, а розраховується за підсумками 12 минулих місяців», - пише Кулик.

Крім того, борги ДП «Енергоринок» перед тепловою генерацією становлять близько 9,3 млрд грн. Експерт підкреслив, що в цій ситуації уряд вирішив все ж стримати тарифи і не перекладати проблему на промислових споживачів. «В уряді, судячи з усього, вирішили проблему майже оригінально - формулу міняти не стали, а дозволили ДП «Енергоринок» (комерційний оператор енергосистеми) взяти кредит для часткового погашення боргів перед вугільної генерацією. Йдеться про 2 млрд грн з 9,3, які «Енергоринок» заборгував виробникам електроенергії. На повну оригінальність такий хід не тягне, оскільки в 2014 році щось схоже робив уряд Яценюка - «Енергоринок» брав 2 млрд грн кредиту в «Ощадбанку» для погашення боргів перед вугільною генерацією. Але в цілому, рішення цілком виправдане і своєчасне», - зазначив Кулик.

Нагадаємо, 18 жовтня на засіданні КМУ було прийнято розпорядження «Про заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій». Документ передбачає отримання кредитів ДП «Енергоринок» у сумі 2 млрд грн для погашення заборгованостей перед тепловою генерацією.

1 листопада ДП «Енергоринок» розмістило повідомлення в системі ProZorro на залучення невідновлюваної кредитної лінії лімітом 2 млрд грн. Кінцевий термін подання тендерних пропозицій - до 8 листопада 2017 року.

Влітку 2017 року гірники шахти ім. Капустіна ПАТ «Лисичанськвугілля» (Луганська область) після закінчення 1-ї зміни не покинули робочі місця і почали страйк. Причина акцій протесту - невиплата заробітної плати.

9 жовтня шахтарі підприємства «Волиньвугілля» заблокували автомобільну трасу міжнародного значення на українсько-польському кордоні. Причиною страйку також стала невиплата заробітної плати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: