На Миколаївщині стрімко виросли борги за газ — є ризик масових відключень

На Миколаївщині стрімко виросли борги за газ — є ризик масових відключень

Протягом 2017 року на Миколаївщині газопостачання було відключено 6365 домогосподарствам із загальним боргом на суму майже 60 млн гривень

З початку року заборгованість за природний газ споживачів Миколаївської області перед ТОВ «Миколаївгаз Збут» виросла на 55 млн гривень. На 1 березня 2018 року клієнти «Миколаївгаз Збуту» з побутового сектора наростили борги майже до 380 млн гривень. Більше половини цієї суми неплатежів припадає на січень і лютий 2018 року.

Різке зростання заборгованості жителів Миколаївської області пов'язано зі збільшенням споживання газу у зв'язку похолоданням, що призводить до несвоєчасних розрахунків за газ. Аналіз, проведений фахівцями «Миколаївгаз Збуту» показує, що найчастіше боржниками є власники будинків з великою опалювальною площею і невисоким офіційним рівнем доходів. Крім того, більшість споживачів газу зазвичай розтягують оплату за спожитий газ на 2-3 місяці. Середній борг одного споживача, який не має пільг і субсидій, в зимовий період становить понад 2 тис. гривень.

«Якщо споживач систематично не сплачує за газ і накопичує борги більше двох місяців, відповідно до чинного законодавства наша компанія повинна припинити газопостачання. Протягом 2017 року було передано на відключення 6365 домогосподарств із загальним боргом на суму майже 60 млн гривень. Першим кроком до цього є письмове повідомлення про припинення газопостачання. Їх отримали 7350 боржників. Якщо реакції і розуміння з боку споживача немає, ми ініціюємо відключення і вирішуємо справу в судовому порядку» - додає начальник Миколаївського відділу реалізації Юлія Ліщук.

ТОВ «Миколаївгаз Збут» обслуговує майже 349 тисяч будинків в Миколаївській області, з них близько 60% (209 тис. клієнтів) - це споживачі, які отримують субсидію або мають пільги.

«Що стосується споживачів-субсидіантів, то таким споживачам необхідно щомісяця оплачувати різницю між нарахуваннями за спожитий газ і сумою призначеної субсидії. Кожен споживач може самостійно порахувати свій платіж, так як володіє інформацією про призначену державою соціальну норму і фактичний обсяг газу, спожитий в розрахунковому періоді», - говорить Ліщук.

Ситуацію ускладнює також і несвоєчасне фінансування державним бюджетом субвенцій по пільгах та субсидіях. На 1 березня 2018 року державний бюджет заборгував понад 500 млн гривень за поставлений субсідіантам і пільговикам газ.

Для того, щоб уникнути припинення постачання газу, клієнтам-боржникам «Миколаївгаз Збуту» слід погасити борг або звернутися до компанії для укладення графіка погашення заборгованості. У разі, якщо ж споживач має складне фінансове становище, необхідно звернутися в органи соціального захисту для призначення субсидії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: