Нацбанк назвав головний ризик для фінансової стабільності України

Нацбанк назвав головний ризик для фінансової стабільності України

Нацбанк радить Україні розпочати перемовини про запуск нової програми співпраці з МВФ

Головний ризик для фінансової стабільності України - тривала затримка з отриманням чергового траншу від МВФ. Про це йдеться в четвертому Звіті Національного банку України про фінансову стабільність, оприлюдненому на сайті НБУ 18 грудня..

У звіті зазначається, що у другій половині 2017 року не відбулося суттєвих змін у макроекономічному середовищі. «Економічне зростання було повільним, проте прискориться до понад 3% із 2018 року. Волатильність обмінного курсу була помірною. Інфляція вища, ніж очікувалося на початку року і перевищує ціль НБУ. Висока інфляція ускладнює середньострокове та довгострокове кредитування. Щоб знизити інфляційні ризики, у IV кварталі НБУ двічі підвищував облікову ставку загалом на 2 в.п. до 14.5%. Ці рішення не повинні впливати на довгострокову тенденцію до зниження відсоткових ставок», - сказано в документі.

У Нацбанку зазначають, що після завершення етапу очищення банківський сектор знову прибутковий, тенденція продовжиться й наступного року.

«Ключовий макроекономічний ризик для фінансової стабільності у найближчі роки – припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Без підтримки міжнародних інституцій успішне рефінансування 20 млрд дол. суверенного та гарантованого державою боргу з терміном погашення у 2018-2020 роках малоймовірно. Україні варто розпочати перемовини про запуск нової програми співпраці з МВФ ще до завершення нинішньої на початку 2019 року», - заявляють у Нацбанку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: