Повернення «Криворіжсталі» та «Укртелекому» до держвласності недоцільне, – ЗМІ

Повернення «Криворіжсталі» та «Укртелекому» до держвласності недоцільне, – ЗМІ

Україна ризикує залишитись без інвестицій, якщо буде продовжуватись тема реприватизації

Повернення «Криворіжсталі» та «Укртелекому» до держвласності недоцільне. Це призведе до втрати довіри з боку потенційних іноземних та вітчизняних інвесторів, на участь яких розраховує Уряд у своїй програмі. Реприватизація – вкрай негативний сигнал для світового інвестиційного співтовариства, котре сьогодні прискіпливо спостерігає за процесами роздержавлення підприємств в Україні.

Про це пише у своєму дослідженні видання «Дзеркало тижня».

Без участі приватного капіталу підняти національну економіку на даний час не можливо. Саме тому у програмі Уряду заплановано залучення 50 млрд доларів іноземних інвестицій. Ці плани мають підґрунтя. З одного боку, в Україні є ще багато державних підприємств, які можна успішно приватизувати. З іншого – іноземний капітал цікавиться Україною.

«Зараз на порозі в Україну стоїть ціла армія …інвесторів, готових вкладати… Вони добре розуміють, що молода держава з економікою, яка формується, зі зростаючими ринками – прекрасний плацдарм для найамбітніших проектів,- наголошується в матеріалі.– Якщо до цього додати унікальне географічне положення, яке, по суті, робить Україну сполучним мостом між східною і західною економіками – з колосальним логістичним та транспортним потенціалом, – стає зрозумілим, чому нашу країну інвестори вносять в перші рядки своїх інтересів».

В той же час Україна ризикує залишитись без багатомільярдних інвестицій, якщо буде продовжуватись тема реприватизації найбільших підприємств – «Криворіжсталі» та «Укртелекому». Їх роздержавлення свого часу не лише наповнило казну безпрецедентними надходженнями (10,6 млрд та 24,2 млрд грн відповідно), а й дало можливість забезпечити сталий розвиток самих підприємств, нагадує видання.

Для того, щоб інвестори наважилися йти в Україну і запланована масштабна приватизація, під час якої очікується продаж понад 1000 великих та малих державних підприємств, відбулася, варто надсилати бізнесу переконливі позитивні сигнали. У нинішній ситуації навіть розмови щодо можливої реприватизації «Криворіжсталі» або «Укртелекому» не є доцільними та шкодять, підкреслює автор матеріалу.

«Той, хто має намір зайти до нас з капіталом, навряд чи буде поглиблюватися, чому саме держава пішла на реприватизацію. Він побачить тільки своє: держава відбирає у бізнеса підприємство, яке перед цим сама ж йому і запропонувала викупити. Погодьтеся, в такій атмосфері наївно розраховувати на приплив 50 млрд доларів інвестицій за п’ять років»,- акцентується у дослідженні.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський готовий надати особисті гарантії для підприємців, які інвестуватимуть в українську економіку.

Нагадаємо, «Криворіжсталь» та «Укртелеком» – два показові кейси з роздержавлення підприємств-гігантів, що варто брати до уваги при підготовці широкомасштабної приватизації, які планує уряд наступного року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: