Профспілка вуглевидобувників просить прем’єра не обмежувати строк експлуатації вантажних вагонів

Профспілка вуглевидобувників просить прем’єра не обмежувати строк експлуатації вантажних вагонів
Працівники Профспілки вуглевидобувної галузі України написали Шмигалю відкритого листа

«Додаткове навантаження на галузь погіршить фінансову стійкість всіх підприємств паливно-енергетичного сектору»

Обмеження строку експлуатації вантажних вагонів, яке ініціює Кабмін, неприпустиме. Таке рішення призведе до дефіциту на ринку напіввагонів, у яких перевозиться 100% вугілля, а відповідно – до скорочення видобутку вугілля та кризи в енергетичному секторі України. Про це йдеться у відкритому листі прем’єр-міністру Денису Шмигалю від імені Профспілки працівників вуглевидобувної галузі України. 

Як відомо, обмеження, які пропонує Кабмін, в тому числі стосуються і напіввагонів.

«Пропонується введення заборони продовження терміну служби напіввагонів старше 33 років з поступовим зменшенням граничного терміну служби з 33 років до 22 в період 2021-2029 років, окрім вагонів, для яких термін на даний момент вже продовжено», - йдеться у листі. 

Робітники вугледобувних підприємств наголошують: «Зниження обсягів перевезень залізницею через нестачу парку призведе не лише до зростання цін на вагони, а й стимулюватиме зростання державно регульованих тарифів АТ «Укрзалізниця» для покриття її витрат. Що також підвищить і собівартість вугільної продукції». 

Крім того, рішення становить загрозу для енергетичної безпеки.

«Для безперебійної роботи вугільних підприємств з урахуванням збагачення необхідно забезпечувати стабільне відвантаження 26-30 млн тон вугілля, а при скороченні кількості вагонів на 10-12% його перевезення буде під ризиком. А додаткове тарифне навантаження на галузь критично погіршить фінансову стійкість всіх без винятку підприємств паливно-енергетичного сектору», - наголошують у Профспілці. 

Для того, щоб не допустити безпрецедентну кризу у паливно-енергетичному секторі, Профспілка працівників вугільної промисловості України звертається до прем’єра з проханням надати доручення Міністерству інфраструктури доопрацювати проект наказу, а Мінекономіки та Державній регуляторній службі - оцінити негативний вплив на економіку України.

Нагадаємо, раніше віце-президент Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов назвав наміри Мінінфраструктури списувати робочі вагони тільки через вік дуже дивним рішенням, наголосивши, що вагони потрібно списувати виходячи з їх технічного стану, а не терміну експлуатації.

У свою чергу в «Укрметалургпромі» вважають, що прийняття Мінінфраструктури рішення про обмеження терміну використання вантажних вагонів понад нормативний термін призведе до дефіциту вагонів і скорочення промислового виробництва.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: