Рада прийняла закон проти «депутатського спаму»

Рада прийняла закон проти «депутатського спаму»

«За» проголосували 242 народних депутати

Верховна Рада сьогодні, 16 квітня, на позачерговому засіданні ухвалила в цілому закон №1043 «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури».

«За» проголосували 242 народних депутати.

Зокрема, законопроєкт передбачає, якщо в разі подання до законопроєкту, який готується до другого читання, понад 500 пропозицій і поправок, документ може розглядатися за особливою процедурою.

У документі зазначається, що особлива процедура застосовується за пропозицією, підписаною не менш як однією третиною нардепів від конституційного складу Ради.

У разі ухваленню Радою рішення про застосування особливої процедури у дводенний строк з дня прийняття такого рішення кожна депутатська фракція (депутатська група) має право визначити не більше 5 пропозицій, поправок, не врахованих головним комітетом, на яких вона наполягає, та надіслати на адресу профільного комітету лист із зазначенням номерів та ініціаторів таких пропозицій, поправок у порівняльній таблиці законопроекту.

Крім того, передбачено, що кожний позафракційний нардеп, пропозиції, поправки якого не враховані головним комітетом, має право визначити не більше однієї своєї неврахованої пропозиції, поправки, на якій він наполягає, та надіслати на адресу головного комітету лист із зазначенням її номера у порівняльній таблиці законопроекту.

Передбачається, що головний комітет у дводенний строк узагальнює пропозиції, поправки, а потім готує уточнену порівняльну таблицю для розгляду законопроекту в другому читанні, до якої включає також усі враховані головним комітетом пропозиції, поправки. 

На пленарному засіданні розгляд законопроекту у другому читанні за особливою процедурою передбачає виступ голови комітету або представника головного комітету, який триває до 2 хвилин.

Потім відбувається обговорення пропозицій, поправок, включених до уточненої порівняльної таблиці законопроекту, із можливим наступним голосуванням щодо врахування відхилених або щодо підтвердження врахованих головним комітетом пропозицій, поправок, що передбачає право на виступ:

  • ініціатора відхиленої пропозиції, поправки - до 2 хвилин;
  • нардепа, який вимагає поставити на голосування (для її підтвердження) пропозицію, поправку, враховану головним комітетом, - до 1 хвилини;
  • голови або представника головного комітету для обґрунтування рішення комітету щодо кожної обговореної пропозиції, поправки - до 1 хвилини.

Після цього відбувається прийняття рішення за результатами розгляду законопроекту у другому читанні.

Також на позачерговому засіданні ратифікували угоду про грант Фонду Е5Р (Проєкт «Вища освіта України») між Україною та Європейським інвестиційним банком (законопроєкт № 0034).

Ще депутати розглянули в другому читанні законопроєкти «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (№2653) і «Про оборонні закупівлі» (№2398-д).

Як повідомлялося, депутати не виносили «антиколомойський» закон на позачергове засідання Ради.

Нагадаємо, у «Слузі народу» припустили, що Рада розгляне «антиколомойський» закон на початку травня.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: