У ЄБРР пояснили, чому не даватимуть «Нафтогазу» кредит на закупівлю російського газу

У ЄБРР пояснили, чому не даватимуть «Нафтогазу» кредит на закупівлю російського газу

Франсіс Маліж

Фото: Станіслав Груздєв

Однією з умов відкриття кредитної лінії ЄБРР є проведення закупівель газу на конкурсній основі

Європейський банк реконструкції і розвитку наполягає на тому, щоб Україна купувала газ на конкурентному ринку, а тому варіант з Росією, де «Газпром» є монополістом у цьому питанні, не підходить під вимоги ЄБРР. Про те, що кошти, виділені ЄБРР Україні, навряд чи можна буде використати на закупівлю саме російського газу, заявив у інтерв'ю «Главкому» управляючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж.

У 2018 році «Нафтогаз» оголосив про завершення дії кредитної лінії ЄБРР на закупівлю європейського природного газу. Маліж підкреслює, що банк готовий відкрити її знову.

На питання, чи можна буде використати ці кошти для закупівлі російського газу за рішенням Стокгольмського арбітражу (хоча Росія тепер і відмовляється нам його постачати), Маліж говорить, що, на його думку, це зробити буде важко.

«Тому що однією з умов відкриття такої лінії є проведення закупівель газу на конкурсній основі. Між західним та східним кордонами України є велика різниця в цьому плані, тому що на західному кордоні є конкуренція, а на східному продавати газ може лише «Газпром», бо російський ринок не є відкритим. Ми хочемо, щоб «Нафтогаз» купував газ на конкурентному ринку і щоразу проводив тендер», — пояснив управляючий директор ЄБРР.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

Згодом у Європарламенті заявили про необхідність скорочення газової залежності від РФ.

Повну версію інтерв'ю читайте тут: Франсіс Маліж: Україна знову у першій п’ятірці країн за обсягом інвестицій ЄБРР.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: