У Мінфіні запевняють, що держборг України до ВВП істотно знизився

У Мінфіні запевняють, що держборг України до ВВП істотно знизився

У міністерстві фіксують позитивну динаміку

Співвідношення сукупного державного і гарантованого державою боргу до валового внутрішнього продукту за 2017 рік знизилося з 80,9% до 71,8%. Про це повідомив заступник міністра фінансів Юрій Буца на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

«Перший раз з 2011 року, цей відсоток зменшився і став наближатися до «безпечного» значення в 60%», - повідомив він.

За словами заступника міністра, прямий борг скоротився з 69,2% до 61,5% ВВП, а гарантований - з 11,7% до 10,3% ВВП.

Буца відзначив, що Держстат поліпшив оцінку зростання ВВП України за 2017 рік з 2,2% до 2,5%, а номінальний ВВП, за даними статистичного відомства, за минулий рік становив 2,983 трлн грн, зміна дефлятора - 22%.

«Основна причина - низький рівень дефіциту бюджету і, як наслідок, менша потреба в запозиченнях», - додав заступник міністра.

Він уточнив, що істотне зростання співвідношення боргу до ВВП в 2014 році - з 39,9% до 69,4% - відбулося в основному завдяки послідовній політиці «фанатів гривні по 8», що призвело до різкої девальвації, коли валютних резервів не вистачило.

Нагадаємо, 12 січня Міністерство фінансів України прогнозувало, що до кінця 2018 року граничний розмір державного боргу не перевищить 1,999 млрд гривень, в той час, як передбачуваний розмір цього показника за підсумками минулого року не повинен перевищити 1,83 трлн гривень.

20 лютого глава казначейської служби Тетяна Слюз повідомила, що український гарантований державний борг перевищив два трильйони гривень.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: