Україна має скасувати субсидії на електроенергію – Енергоспівтовариство

Україна має скасувати субсидії на електроенергію – Енергоспівтовариство
Всі заходи мають бути спрямовані на скорочення рівня субсидіювання, бо в іншому випадку буде тільки гірше, - Енергоспівтовариство

Ринок електроенергії замість того, щоб ставати менш зарегульованим, стає все більше і більше зарегульованим, - Копач

Україна має поступово скорочувати субсидіювання ринку електроенергії та зменшувати його зарегульованість. Про це заявив директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач під час круглого столу «Подолання кризових явищ в українській енергетиці».

«Ринок замість того, щоб ставати менш зарегульованим, стає все більше і більше зарегульованим. Ми бачимо великий попит на субсидії – субсидії для ВДЕ, субсидії для домогосподарств, субсидії для ТЕС, потім будуть субсидії для «Енергоатому» і так далі. Всі заходи мають бути спрямовані на скорочення рівня субсидіювання, бо в іншому випадку буде тільки гірше»… Субсидії мають зменшуватися і зменшуватися з часом», - сказав він.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)  підтримує скасування пільгової ціни на електроенергію для населення з 1 січня 2021 року. Передбачається відміна пільгової категорії споживання до 100 кВт год для населення з 01.01.2021 року. Цей тариф сьогодні склада 0,9 грн за кВт год.

НКРЕКП пропонує протягом двох років повністю ліквідувати перехресне субсидіювання і вирівняти ціни для населення на ринковому рівні. 

Це дозволить уникнути дефіциту в 59 млрд грн, який формується сьогодні через субсидіювання тарифу для населення. 

Свого часу нардеп Михайло Волинець наполягав на тому, що в питанні відміни пільгової ціни має бути визначена етапність.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: