Україні потрібно нарощувати видобуток вугілля та платити за нього ринкову ціну

Україні потрібно нарощувати видобуток вугілля та платити за нього ринкову ціну

«Нам вдалося вже в 2017-2018 році скоротити споживання імпортного вугілля практично в 2 рази», - повідомив Насалик

Імпорт вугілля є тимчасовою мірою, Україні необхідно активно нарощувати видобуток власного вугілля. Для цього потрібно, щоб його ціна була ринковою. Такої думки дійшли депутати, експерти і чиновники в рамках комітетських слухань в комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу Верховної Ради України «Державний сектор вугільної промисловості на шляху до ... Стратегічне бачення і бюджетний процес».

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що в України є лише два шляхи: або розвивати власний видобуток вугілля, або закуповувати його за валюту за кордоном. «Ми зобов’язані розвивати вугільну галузь. Тому що немає чим у нас більше забезпечити теплову генерацію. І ми будемо тратити більше в два рази коштів на закупівлю вугілля (за кордоном, - ред.), або ми їх вкладемо. Є простий розрахунок. 2017 рік. Дефіцит у нас 10,5 мільйона тонн вугілля. По 100 доларів 10 мільйонів – це мільярд треба було витратити для того, щоб закупити імпортне вугілля».

За його словами, Україна поступово скорочує обсяги імпорту вугілля та заміщує його вітчизняним. «Нам вдалося вже в 2017-2018 році скоротити споживання імпортного вугілля практично в 2 рази, з 10,5 мільйона до 5», - підкреслив він.

Але для збільшення власного видобутку необхідно активно інвестувати, при цьому, на жаль, держава не виділяє кошти на розвиток, а незначних дотацій не вистачає навіть на покриття заборгованості по заробітній платі. Міністр також підкреслив, що заборгованість є результатом низької ціни на українське вугілля. Адже  держава виділяє кошти саме на різницю між ціною реалізації вугілля та його собівартістю.

Аналогічну думку висловив і депутат Верховної Ради Артур Мартовицький. За його словами, імпортне вугілля доречно купувати лише в тому випадку, якщо не вистачає вітчизняного, або вітчизняне дорожче за імпортну альтернативу.

Він також закликав відкинути популістські гасла про ніби-то дешеве українське вугілля та надати йому ринкову ціну, інакше країна буде закуповувати все вугілля за кордоном. «Усі прекрасно знають, що собівартість видобутку вугілля в нашій країні набагато вище, ніж в тих країнах, звідки йде імпорт. Досить годувати іноземних шахтарів! Повернення до практики цінової дискримінації вітчизняного вуглепрому щодо імпортної альтернативи неприйнятно! У всьому світі політиків, котрі намагаються відстояти цінові преференції для імпортних товарів на шкоду вітчизняній продукції, називають компрадорами. Компрадорів зневажають, якими б благими намірами вони не виправдовували свою антидержавну діяльність. Адепти імпорту і «дешевизни» українського вугілля і газу доведуть країну до того, що всі енергоносії рано чи пізно доведеться імпортувати», - заявив він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман має намір наступного тижня провести нараду про заборгованість з виплати заробітної плати шахтарям держшахт і інших боргів в галузі.

Як повідомлялося, 3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якому затвердила методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт. На цій підставі формула отримала назву «Роттердам +».

У зв'язку з питаннями популістів про доцільність використання формули, новий склад НКРЕКП звернувся до найбільшої європейської вугільної асоціації EURACOAL з проханням проаналізувати методологію формування ціни вугілля в тарифі. EURACOAL підтвердив доцільність використання принципу імпортного паритету і формули Роттердам+.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: