В Україні зареєстровано перший у новому році спалах чуми свиней

В Україні зареєстровано перший у новому році спалах чуми свиней
Смертність хворих тварин від чуми свиней досягає 98 – 100%

Районна влада оголосила спалах і визначила межі спалаху

На території Томаківського району Дніпропетровської області 12 січня зареєстровано випадок африканської чуми свиней в с. Топила. Про це йдеться у повідомленні районної адміністрації.

З метою ліквідації спалаху африканської чуми свиней 13 січня відбулось засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії Томаківської районної державної адміністрації, яке провів голова райдержадміністрації. В ході засідання було вирішено:

  • оголосити спалах африканської чуми свиней в с. Топила;
  • затвердити план заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання;
  • визначити межі спалаху (неблагополучного пункту) африканської чуми свиней – територію особистого господарства мешканця с. Топила, зони захисту територію с. Топила та зони спостереження – території смт. Томаківка, с. Мирове;
  • встановити карантинні ветеринарно – поліцейські пости з дезбар’єрами на виїздах з с. Топила з попереджувальними знаками;
  • організувати облік усього поголів'я свиней в зонах захисту та спостереження органами місцевого самоврядування;
  • заборонити мешканцям даних населених пунктів продаж, переміщення, вигульне (вільне) утримання та безконтрольний забій свиней.

Африканська чума свиней – контагіозна і найбільше згубна вірусна хвороба.

До африканської чуми сприятливі домашні й дикі свині незалежно від віку і породи. Джерело збудника інфекції – хворі свині та вірусоносії. З організму заразних свиней вірус виділяється з кров’ю при носових кровотечах, із фекаліями, сечею, слиною. Можливе зараження респіраторним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси заражених аргасових кліщів, що є переносниками і резервуаром вірусу африканської чуми свиней. Небезпечні фактори передачі збудника інфекції продукти забою заражених свиней (м’ясо, м’ясні вироби, сало, кров, кістки, шкури). Крім того, механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини різних видів, комахи, гризуни, що знаходяться на зараженій вірусом території.

Збудник африканської чуми свиней дуже стійкий проти широкого діапазону температур. При температурі 50С зберігає вірулентність до семи років, у м’ясі від хворих тварин – 155 днів, копченій вітчині – до 5-ти місяців. Проти антибіотиків він дуже стійкий.

До вірусу африканської чуми свиней несприятливі тварини інших видів, а також люди.

Смертність хворих тварин досягає 98 –100%.

Ранніми ознаками є пригнічення, залежування. Свині неохоче поїдають корм. Температура тіла підвищується до 40,5 – 420С і тримається майже до загибелі. Спостерігається слабкість, різко виражене посиніння шкіри та крововиливи в різних ділянках тіла, носова кровотеча та інші ознаки.

Вакцинопрофілактика та лікування хворих тварин не розроблене і заборонене.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: