Вінничани сплачуватимуть за газ за новими умовами

Вінничани сплачуватимуть за газ за новими умовами

У «Вінницягаз Збуті» підкреслюють, що приведення до стандартних умов обсягів газу створює рівні умови для усіх клієнтів

Клієнти «Вінницягаз Збуту» відтепер сплачуватимуть за газ по-новому - з жовтня 2018 року обсяги спожитого населенням природного газу приведені до стандартних умов. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Стандартними умовами для постачання та розподілу газу в Україні є температура повітря +20 градусів за Цельсієм та абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпа. Саме за таких умов визначається обсяг природного газу, як товарної продукції, відповідно до норм Кодексу ГТС, Кодексу ГРМ, Закону України «Про ринок природного газу» та інших актів чинного законодавства.

Більшість лічильників, які встановлено у споживачів, рахують об’єм газу в робочих умовах, які відрізняються від стандартних (без корекції температури та тиску).

Обсяг газу, що пройшов через побутовий лічильник, залежить від температури середовища, в якому він перебуває. Як відомо, при нижчих температурах газ стискається, а при вищих – розширюється. Через такі фізичні властивості газу, спожиті обсяги, аби не допускати викривлення в обліку, мають бути приведені до стандартних умов. Відповідно до вимог Кодексу ГРМ таке приведення здійснюється за спеціальною Методикою, яка затверджена наказом Міністерства палива та енергетики №116 від 26.02.2004 р. Нею визначено шість груп помісячних коефіцієнтів для коригування показань лічильника в залежності від регіону та місця розташування вузла обліку газу.

Для приведення до стандартних умов компанією застосовуються помісячні коефіцієнти коригування показань лічильника, розроблені та затверджені Міністерством палива та енергетики України. При цьому показання лічильника множать на відповідний коефіцієнт, що коливається від 0,97 до 1,08 залежно від календарного місяця та місця розташування лічильника (зовні приміщення, в опалювальному/неопалювальному приміщенні, якою є відстань від входу газопроводу в приміщення до лічильника тощо).

За допомогою цих коефіцієнтів, будь-який побутовий споживач може самостійно визначити своє споживання газу в стандартних умовах за такою формулою:

V x K = Vc

(де V – об’єм газу, виміряний лічильником, м куб.;

K – коефіцієнт приведення розрахунку за газ до стандартних умов;

Vc - об’єм газу в стандартних умовах, м куб.).

У компанії підкреслюють, що населення стало останньою категорією споживачів, для яких використовують таке приведення. Відповідні нарахування відобразяться у рахунках за жовтень. Решта споживачів, включаючи заклади освіти, охорони здоров’я, установи бюджетної сфери, сплачують за спожитий газ з приведенням до стандартних умов вже майже три роки -  з грудня 2015 р.

Як відомо, органи влади не дозволяли газопостачальним організаціям застосовувати приведення до стандартних умов відносно населення. Водночас оптовий постачальник газу (НАК «Нафтогаз України») передавав об’єми блакитного палива ТОВ «Вінницягаз Збут» для потреб населення виключно на умовах приведення до стандартних умов. В результаті придбання енергоресурсу з приведенням до стандартних умов та його подальший продаж за робочих умов породжує борги перед НАК «Нафтогаз України». Більше того, 83% річного постачання газу населенню припадають на опалювальний період, коли різниця в обсягах сягає найвищих показників.

«За жовтень 2018 р. ТОВ «Вінницягаз Збут» здійснено нарахування побутовим споживачам з приведенням спожитих обсягів до стандартних умов, що відображено у рахунках до оплати. За період з грудня 2015 р. по вересень 2018 р. компанією щодо кожного споживача здійснювалось нарахування обсягів природного газу з приведенням до стандартних умов, однак  ці суми до сплати споживачам не виставлялись через заборону з боку органів влади. Сумарна різниця між фактично спожитими та сплаченими об’ємами за вказаний період по ТОВ «Вінницягаз Збут» через відмінність в методиках нарахування склала понад 49 млн куб. м на суму 308,3 млн грн. Наразі до оплати споживачам вони не виставляються. Дане питання потребує вирішення на державному рівні за участю Кабінету Міністрів України, НКРЕКП та учасників ринку газу», - пояснює директор ТОВ «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник.

У «Вінницягаз Збуті» підкреслюють, що приведення до стандартних умов обсягів газу, спожитого усіма без виключення клієнтами компанії, створює рівні умови обліку газу і зупинить подальше зростання такого роду заборгованості.

Борги за період з грудня 2015 року по вересень 2018 року виникли з незалежних від ТОВ «Вінницягаз Збут» причин, переконують у компанії - там сподіваються на  прийняття органами державної влади виваженого комплексного розв'язання даної проблеми. Без такого рішення компанія буде змушена пред’явити виниклу заборгованість до оплати споживачам.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: