Оператори системи розподілу електроенергії звернулись до НКРЕКП

Оператори системи розподілу електроенергії звернулись до НКРЕКП
Умов для дистанційного обговорення тарифоутворення у НКРЕКП не створили, - Спілка

14 операторів системи розподілу електроенергії зі всієї України вважають, що розгляд стимулюючого тарифоутворення потребує відкритих громадських обговорень

Громадська спілка «Розумні електромережі України», що об’єднує 14 операторів системи розподілу електроенергії зі всієї України, закликає НКРЕКП повернутися до розгляду питання стимулюючого тарифоутворення після закінчення карантину. Причина: запропонована модель є важливою для компаній з усієї України і потребує  громадських обговорень. Їх нормальне проведення неможливе через карантинно-обмежувальні заходи. Про це говориться у звернені спілки.

Спілка звернулася до НКРЕКП в зв’язку з рішенням регулятора продовжити обговорення переходу до стимулюючого тарифоутроворення (RAB-тарифу) в період карантину без вільного доступу всіх зацікавлених сторін.

У зверненні підкреслюється, що ОСР зацікавлені у впровадженні стимулюючої моделі тарифоутворення для розвитку системи розподілу, але такий крок потребує відкритих громадських обговорень, як це передбачено законодавством України, зокрема, постановою НКРЕКПУ від 30 червня 2017 року № 866.

ОСР зазначають, що в умовах карантину більшість учасників громадських обговорень, в тому числі представники місцевої влади та ОСР з регіонів, оскільки рішення стосується всієї України –  не зможуть приїхати на місце проведення засідань в Київ та взяти участь в обговоренні, про що вже повідомляли НКРЕКП.

У Спілці зазначають, що умов для дистанційного обговорення Регулятор не створив.

ОСР підкреслюють – ґрунтовне обговорення необхідне, тому що є сумніви, що запропонована методологія дасть змогу залучати інвестиції в потрібному об’ємі та бути конкурентними на фінансовому ринку. «Даний підхід не корелюється з концепціями «вартості грошей у часі» та «інвестиційної привабливості позичальника», а отже не сприятиме залученню фінансових ресурсів ОСР в обсязі необхідному для виконання тих показників, які встановлює Регулятор», - зазначено у зверненні.

Громадська спілка «Розумні електромережі України» просить повернутися до розгляду методології впровадження стимулюючого тарифоутворення після закінчення карантину та зняття обмежуючих пересування заходів. А на період карантину пропонує поновити роботу робочої групи для обговорення умов переходу до RAB-тарифу.

«Просимо вас розглянути можливість поновлення роботи робочої групи (у тому числі в дистанційному режимі) ціллю якої буде напрацювання всіма зацікавленими сторонами дієвих умов переходу ОСР на стимулююче регулювання»

Нагадаємо, 7 квітня EBA зверталися до НКРЕКПУ з проханням перенесення розгляду стимулюючого тарифоутворення на час після карантину.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: