Втрати гумусу: Україна за 20 років зазнала збитків на 450 млрд грн

Втрати гумусу: Україна за 20 років зазнала збитків на 450 млрд грн
З  вересня до травня в Україні випало 70 % опадів від норми: 153 мм при нормі 211 мм, - метеорологи

Головним фактором, який визначає цінність земель, є її родючість, - Апостол

За даними Інституту охорони ґрунтів України за 20 років втрати гумусу в грошовому еквівалентні становлять понад 450 мільярдів гривень. Про це написав радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол на своїй сторінці у Facebook. 

На думку Апостола, «це вже навіть не злочин перед майбутнім поколінням - це - геноцид».
«Основне завдання, яке повинно сьогодні стояти перед владою і суспільством, - не допустити погіршення стану родючості землі. Адже головним фактором, який визначає цінність земель, є її родючість. А ми робимо все, щоб наші чорноземи деградували, підкислювалися, засолювалися, проходили ерозійні процеси; зменшувалась кількість гумусу та корисних мікроорганізмів, які його формують; відбувалися пилові бурі; відчувався постійний дефіцит вологи», - наголосив радник міністра.

За словами Апостола, все це приводить до опустелення та, на жаль, наближення аграрної, продовольчої, економічної кризи.

«За кілька десятиліть про наші чорноземи будемо згадувати, як історичний факт. Інакше не буде, бо з таким варварським ставленням до своєї землі, водних ресурсів, екології, Олешківська пустеля огорне південь, а потім і більшу частину країни», - зазначає Апостол.

Радник міністра додає, що з вересня до травня в Україні випало 70 % опадів від норми: 153 мм при нормі 211 мм.

«Перший факт. 1 міліметр - це 1 літр води на квадратний метр. Територія України - 60.4 млн. га. Недостача - 58 мм, або 35 трильйонів літрів води, що більше за 10 київських водосховищ.
Другий факт. Деградація земель, яка потужно розширюється внаслідок їх високоінтенсивного використання, а це - засолені, солонуваті, кам’янисті, ерозійні процеси внаслідок найбільшої у світі розорюваності, вирубки лісів, знищення посадок», - перерахував радник міністра.

Апостол вважає, що відновити нульовий рівень деградації земель нам уже не вдасться, адже 1 см родючого ґрунту (гумусу) в природніх умовах відтворюється 300-400 років.

Як повідомлялося, дощі вже не врятують. Українські аграрії б'ють на сполох через загрозу майбутньому врожаю.

Також супутниковий моніторинг дає невтішні прогнози урожаю для України, бо через засуху у квітні постраждали озимі у південних регіонах. 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: