Активіст, що захищає Протасів яр, звернувся до Рябошапки за плівками Труби

Активіст, що захищає Протасів яр, звернувся до Рябошапки за плівками Труби
Представник громади Протасового яру Роман Ратушний через погрози змушений був переховуватися

Роман Ратушний отримував погрози від Геннадія Корбана і заступника голови Офісу президента

Представник громади Протасового яру Роман Ратушний зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Про це активіст повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Він переповів їхню розмову з Зеленським щодо погроз активісту з боку заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова.

«Він погрожував? Ну він погрожував до призначення ж», - процитував Ратушний президента.

На це активіст відповів: «Так, але судячи з плівок з кабінету Труби, Смирнов вже після призначення курує інтереси Корбана». Зеленський знову своє: «Ну погрожував же він до призначення».

Ратушний нагадав генпрокурору Руслану Рябошапці, що подав заяву про погрози Смирнова ще 7 жовтня, але кримінальне провадження досі не відкрито. «Аудіо погроз Смирнова і матеріали, що підтверджують наявність конфлікту інтересів у вашого Офісу передам, як тільки порушать кримінальне провадження по факту погроз», - сказав він у розмові з президентом.

Нагадаємо, 1 травня 2019 року дніпровська компанія-забудовник ТОВ «Дайтона Груп» встановила паркан у Протасовому яру і оголосила місцевій громаді про плани будувати на схилі три 40-поверхівки (ЖК Турбійон). Протасів яр - це 30 гектарів лісу в центрі Києва, які входять в зону охоронюваного ландшафту. Термін оренди землі, за рішенням Київради сплинув в 2018 році. Громада відмовилась погоджуватись із крадіжкою землі і руйнуванням схилу за допомогою кримінальних схем і почала боротьбу за збереження лісу і надання Протасовому яру статусу регіонального заказника, аби попередити майбутні спроби забудови.

4 травня громадою Протасового яру було сформовано Ініціативну групу «Захистимо Протасів яр». Близько тисячі місцевих жителів підтримали ініціативу і обрали своїм представником 22-річного місцевого мешканця Романа Ратушного. 

Громадою були ініційовано порушення кримінальних проваджень, подання судових позовів до забудовника та встановлено пов'язаних з будівництвом осіб.

Бенефіціарами компанії-забудовника ТОВ «Дайтона Груп» виявились дніпровські бізнесмени Геннадій Корбан та Олег Левін.

9 травня президент Володимир Зеленський у присутності Андрія Богдана (екс-адвоката Корбана) пообіцяв втрутитись в ситуацію з незаконним будівництвом.

Громада при цьому домоглась зупинки будівельних робіт - були видані відповідні приписи контролюючих органів.

14 серпня 2019 року відбулося засідання Шостого апеляційного адмінсуду Києва, суд задовольнив апеляційну скаргу і поновив дію припису Держархбудінспекції про заборону будівельних робіт у Протасовому яру для ТОВ «Дайтона Груп». Після цього представник Левіна та Корбана Андрій Смирнов зустрівся з представником громади Протасового яру Романом Ратушним.

На зустрічі Смирнов почав чи то погрожувати Ратушному з метою примусити його до «компромісу», чи то «добросовісно попереджати» Романа про відомі йому як адвокату методи вирішення питань своїми клієнтами. Є аудіозапис, на якому Смирнов погрожує Ратушному.

За два тижні, 28 серпня, Геннадій Корбан публічно погрожував Роману Ратушному у соцмережі Фейсбук. Зокрема, викраденням, яким раніше погрожував і його представник Андрій Смирнов. 

10 вересня президент призначив Андрія Смирнова заступником голови свого Офісу. 

15 вересня на координатора громади Протасового яру Юлію Кононенко було скоєно напад. У неї діагностували струс мозку, поліція відмовилась затримувати нападника.

В кінці вересня Ратушному надійшла інформація з різних джерел про те, що його невдовзі мають викрасти і вбити. Також за будинком Ратушного зафіксували спостереження.

Ратушний змушений був переховуватися.

У своєму зверненні до президента Роман просив зустрітись з ним, оскільки переконаний, що в голови і заступника голови Офісу президента очевидний конфлікт інтересів в питанні Протасового яру.

Громада Протасового яру звернулася до Володимира Зеленського з проханням виконати свої обіцянки зупинити незаконне будівництво у Протасовому яру і захистити життя Ратушного від пов'язаних з його Офісом «бізнесменів».

Радник мера Києва Максим Бахматов заявив, що будь-які погрози представникам громади Протасового яру неприпустимі. Він сподівається на реакцію правоохоронних органів і забезпечення особистої безпеки представнику громади Протасового яру Роману Ратушному. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: