Кличко підбирає для столиці нові трамваї

Кличко підбирає для столиці нові трамваї

Мер Києва з міністром інфраструктури оглянули три види трамваїв, які пропонують закупити Києву

Мер Києва Віталій Кличко разом з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном оглянули і порівняли три зразки трамваїв від різних виробників, зокрема і вітчизняних, які возять пасажирів у столиці. Також ці троє виробників пропонують Києву придбати у них нові трамваї.

«Ви бачите три трамваї, три зразки, які ми можемо закупати для Києва. Трамвай «Електрон» від львівського виробника. Досить гарний дизайн, комфортний, 100% низька підлога. Але хотілося б відповідальності від Львівського заводу. У нас була домовленість, ми були готові купити вісім трамваїв ще наприкінці минулого року, але нам зірвали поставки і ми отримали тільки два трамваї», – зазначив Віталій Кличко.
Другий трамвай, за словами мера Києва, виробництва польської компанії PESA. Трамвай 4-го покоління. «Відповідає найвищим стандартам: безшумний, 100% низька підлога, кондиціонер не тільки для водія, а й для всього салону, Wi-Fi, підзарядки для телефонів тощо, – сказав Кличко. – Я був на заводі і польські партнери кажуть, що можна створити спільне підприємство і збирати трамваї у Києві. Це і робочі місця, і податки до бюджету. Ми зараз розглядаємо таку можливість», – наголосив київський міський голова.

Третій трамвай, зауважив Кличко, від вітчизняного виробника – Одеського підприємства «Татра Юг». «На жаль, тільки на 30% знижена підлога, є зауваження щодо експлуатації, дизайну та інших складових», – сказав Кличко.
Він наголосив, що столична влада впроваджує програму «Безбар’єрний простір», щоб, зокрема, тротуари, переходи, громадський транспорт були пристосовані для людей з обмеженими можливостями. Тому це важливий критерій і при виборі громадського транспорту.
Оглянути зразки трамваїв Віталій Кличко запросив голову Національної асамблеї інвалідів України Валерія Сушкевича. І той протестував, наскільки зручно ними користуватися людям з особливими потребами. «Вперше, і це добре, є повна відкритість в обранні громадського транспорту для киян. Сьогодні можу сказати, що для безбар’єрності пристосовані польський і львівський трамваї. «Татра Юг» – не пристосована», – зазначив Валерій Сушкевич.
Мер зауважив, що столична влада готова підтримувати вітчизняного виробника, але не за рахунок якості і комфорту киян. «У Києві 407 трамваїв і лише кілька з них з низькою підлогою. Багато трамваїв експлуатуються понад 20 років і не відповідають сучасним стандартам. Ми будемо замінювати рухомий склад громадського транспорту. Ми розраховуємо на надійних партнерів і якісний продукт. І чекаємо від виробників відкритої конкуренції. Трамваї, які ми будемо закупати, мають відповідати найкращим стандартам», – сказав Віталій Кличко.
Міністр інфраструктури Володимир Омелян подякував меру за ініціативу подивитися і порівняти зразки трамваїв. «Пан Кличко запросив нас порівняти три зразки трамваїв, які потенційно експлуатуватимуться на київських рейках. Це дуже правильна ініціатива. Ми говоримо всім: якщо український виробник дає таку саму якість за таку саму ціну – вибір буде однозначно на користь українського виробника. Але ми не можемо дотувати ті проекти, які зрештою завдають збитків державі, – наголосив міністр інфраструктури. – Сподіваюсь, що тут буде господарський підхід і ми будемо створювати нові робочі міста в Україні. І український виробник дасть конкурентну ціну, якісний продукт і ми оберемо, виходячи з технічних характеристик. Бо ми маємо багато гарних картинок, але в експлуатації вони не виправдовують себе, і трамваї більше стоять в депо, ніж їздять», – зазначив міністр інфраструктури.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: