Націоналісти прийшли зі зброєю: роми розповіли свою версію підпалу табору

Націоналісти прийшли зі зброєю: роми розповіли свою версію підпалу табору

Роми розповіли, які «переконливі аргументи» застосовували націоналісти

Роми стверджують, що «переконливими аргументами» націоналістів організації С14, які 20 квітня спалили ромське поселення на Лисі горі у Києві, були ножі, каміння, бити і пістолети.

Про це Громадському радіо розповіли ромські родини, які повернулися на Закарпаття.

13-річна Тімея про події 20 квітня у Києві згадує, дрижачи. «Мені камінь кидали у руку. Дуже боліла». Повертаючись на Закарпаття, дівчина не спала у потязі. Каже, що їй було страшно.

Аранка і Віталій Кульчари показали журналістам велику чорну валізу у порізах. Кажуть, що то сліди від ножів. У поселенні на Лисій горі вони були з двома дітьми. Того дня зранку до поселення прийшли двоє чоловіків. Вони не показали документів, але просили родини, які там залишилася, поїхати на Закарпаття, розповідає 28-річна Аранка. Її чоловік копав метал поруч на сміттєзвалищі, який потім здавав, а вона з двома дітьми та декількома жінками була у поселенні. Вона стверджує, що ці чоловіки порпалися у речах однієї із жінок, знайшли там 2500 гривень і забрали «Сказали: «Поки не підете, гроші не повернемо. Якщо не поїдете, погано буде». Та жінка не мала грошей на білет і кричала, плакала, на колінах просила не забирати. Він же розбив лопатою палатку», — розповідає Аранка. За її словами, це не були ті молодики, які пізніше спалили поселення.

Після того, як до наметів повернулися ромські чоловіки, усі родини поїхали на вокзал. За їхніми словами, серед них було 18 дорослих і 13 дітей. Купили квитки на найближчі можливі дати — 28 квітня. Після того їм зателефонував один із чоловіків, який приходив зранку, розповідає Тімур Албок – найстарший ром у поселенні. «Він зателефонував увечері і сказав: «Приходь у посадку. Я завтра прийду. Ми поговоримо», - стверджує Тімур і додає, що цей чоловік дозволив залишитися їм до 28 квітня.

Коли роми повернулися на Лису гору, на них там чекали пожежа і невідомі у балаклавах. «Я закричав «Горить!». Кажу: «Чекайте давай поговоримо». А вони одразу з ножем, кидали тим, що було під рукою», — розповідає Віталій Кульчар.

Він стверджує, що один із молодиків вистрілив у нього, але не влучив.

У Аранки зараз болять очі, каже, що нападники використали балончики з речовиною, від якої у неї та дитини почали пекти очі.

«Вони навіть дітей не бачили. Почали тяжким камінням кидати. Скажіть по-нормальному: «Приберіть, наведіть порядок, ідіть». Ні, вони з битами, ножиками, пістолетами. Вони бандити чи хто?» — обурюється Руслан Балог, батько Тімеї.

За словами ромських родин, напередодні вони поприбирали сміття у парку.

Роми кажуть, що покидали речі і втекли до гаражів у пошуках сховку, зателефонували на «102», однак поліція приїхала через півгодини. За словами Віталія, до поселення під’їхала одна поліцейська машина, де були три правоохоронці. «Я їм кажу: «У нас діти, вони стріляли, з ножами йшли». А вони: «Краще їдьте геть», — так описує розмову з поліцейськими Віталій.

Після того, як молодики пішли, ромські родини поїхали на вокзал, купили квитки до Львова, а вже звідти – на Закарпаття. Зараз усі родини вдома.

Як повідомлялося, 21 квітня представники праворадикальної організації «С14» розібрали та спалили палатки з поселення ромів на Лисій горі – історичній місцевості в Голосіївському районі Києва.

Крім цього, за повідомленням на сторінці С14 у Facebook, на цьому тижні плануються й інші рейди «проти незаконних проявів» ромів.

Поліція не розслідує випадок спалення табору ромів на Лисій горі у Києві. За словами правоохоронців, офіційно до них відповідної інформації не надходило, ніхто заяв не писав.

Українська Гельсінська спілка з прав людини звернулася до столичної поліції з вимогою провести ретельне розслідування дій представників організації С14, які виселили ромів з Лисої гори у Києві та спалили їхній табір.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: